VALIKKO
×

Sukset

Hiihtäminen on todella tehokasta liikuntaa ja sopiva laji kaikenikäisille. Hiihtäminen harjoittaa monia eri lihasryhmiä, tasapainoa ja kehonhallintaa.

Valitse oikeanlaiset sukset

Murtomaahiihdossa suksien pitäisi olla noin 15-25 cm hiihtäjää pitemmät. Naiset valitsevat yleensä suhteellisen lyhyet sukset, koska ne ovat kevyemmät ja ketterämmät. Esimerkiksi 170 cm pitkä naishiihtäjä valitsee tavallisesti noin 185-190 cm pituiset sukset. Saman pituinen mies valitsee yleensä 190-195 cm pituiset sukset. Luistelusukset ovat perinteisiä murtsikoita lyhyemmät.

Suksien valinta tehdään niiden käyttötarkoituksen perusteella. Yleisimmät suksityypit ovat:

Luistelusukset

Luistelusukset ovat kevyet, ketterät ja nopeat. Ne ovat yleensä noin 5-15 cm hiihtäjää pitemmät. Luistelusukset ovat jäykät ja niiden pohjan tulee olla huokoista materiaalia. Luistelusuksien on tarkoitus olla liikkeessä koko ajan, ja niiden keskikohta ei koskaan koske täysin maahan, ei edes silloin kun hiihtäjän paino on yhdellä jalalla.

Perinteiset sukset

Yleisin suksityyppi on perinteinen hiihtosuksi. Perinteiset sukset ovat luistelusuksia leveämmät ja pitemmät, ja ne sopivat hyvin pitkille hiihtomatkoille. Perinteiset sukset soveltuvat niin ylä- kuin alamäkiin, ja ovat parhaimmillaan valmiilla laduilla. Perinteiset sukset sopivat kaikenikäisille ja -tasoisille hiihtäjille.

Vaellussukset

Vaellussukset on tehty pitkille matkoille ja yleensä umpihankeen. Ne ovat perinteisiä suksia pitemmät ja leveämmät, ja niiden pohjissa on usein hyvä pito. Vaellussuksien siteisiin saa tavallisesti kiinnitettyä omat jalkineet, esimerkiksi saappaat tai huopikkaat. Teräshangille tarkoitetuissa vaellussuksissa on teräskantit, muuten umpihankeen kannattaa valita malli, jossa on joustava kärki, sillä se nousee helpommin lumen päälle.