×
Valikko

Sukset & Maastohiihto Varusteet

Hyvä tietää

Mitä tulee huomioida maastohiihdossa?

Maastohiihto (tunnetaan myös murtomaahiihtona) on yksi maailman vanhimmista talviurheilulajeista. Se tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua luontoon, pysyä aktiivisena sekä kilpailemiseen, mikä on vaikuttanut lajin suosioon. Maastohiihdossa monot on kiinnitettyinä suksiin vain kärjestä toisin kuin laskettelussa. Näin kantapää pääsee liikumaan vapaasti ylös ja alas ja hiihtäjä saa luonnollisen kävely- tai juoksutuntuman.

Perinteinen, luistelu ja backcountry ovat kolme hiihtotyyliä, joissa on kaikissa oma tekniikkansa. Myös hiihtomonot ja -siteet on jaettu kolmeen eri ryhmään tyylien mukaisesti. Muut tarvittavat maastohiihtovarusteet ovat sauvat, luisto- ja pitovoide (jos voideltavat sukset) ja oikeanlainen hiihtovaatetus sääolosuhteet huomioiden. Kesällä hiihtoa voi harjoitella rullasuksilla. Niissäkin vaihtoehtoina ovat perinteinen- ja luistelutyyli, ja rullahiihto onkin mahtava tapa treenata asfaltilla lämpimämpinä kuukausina.

Minkä tyyppiset maastohiihtosukset minun tulisi ostaa?

Perinteisen tyylin sukset

Perinteisen tyylin sukset ovat pitkät, kapeat, joiden keskiosa (kick zone) tarttuu lumeen suksivoiteiden avulla. Näitä suksia käytetään pääosin huolletuilla laduilla ja eteenpäin liikkuvalla kävelytyylillä liu'utaan latua pitkin. Perinteisen tyylin sukset tulisi olla noin 20-25 cm pidemmät kuin hiihtäjän oma pituus.

luistelutyylin sukset

Luistelusukset ovat tyypillisesti lyhyempiä kuin perinteiset, sillä niiden tulee olla ketterät ja kevyet. Nimi itsessään kertoo, että suksilla tehdään tietynlaista, pääasiallisesti sivuttaista potkuliikettä. Suksissa on liukuvyöhyke, sillä luistelu korvaa potkuliikkeen. Luistelutyylin suksien tulisi olla noin 10-15 cm pidemmät kuin hiihtäjän oma pituus.

Backcountry sukset

Nämä maastohiihtosukset ovat painavammat sekä leveämmät, kuin kaksi muuta suksityyppiä, sillä ne soveltuvat pitkille hiihtoreissuille ladun ulkopuolelle syvemmässä, koskemattomassa lumessa. Suksien designissa on otettu huomioon kestävyys, ja niissä on usein teräskantit. Backcountry sukset soveltuvat keskitasoisille tai kokeneille hiihtäjille, jotka osaavat liikkua maastossa. Backcountry suksien tulisi olla noin 15-25 cm pidemmät kuin hiihtäjän oma pituus.

Jos haluat lisätietoa ja enemmän yksityiskohtia eri maastosuksityypeistä, niin tutustu oppaaseemme - Ostaessasi Maastohiihtosuksia.

SkatePro
Yksityisyyden suoja Evästeet Toimitusehdot