VALIKKO
×

Vapaalaskusukset / Backcountry-sukset

  Filter
Tuotemerkit
Pituus
Vyötärön leveys
Kääntösäde
Siteet
Taso

Vapaalaskusukset - Mitä ne ovat?

Vapaalaskusukset tunnetaan myös esimerkiksi nimillä backcountry-sukset, big mountain-sukset tai off piste-sukset.

Vapaalasku on kasvava urheilulaji. Sen ideana on ensin kiivetä ylös rinnettä, ja sen jälkeen laskea takaisin alas syvässä, koskemattomassa lumessa, jota kutsutaan myös puuterilumeksi. Tästä syystä vapaalasku vaatii hieman toisenlaiset laskuvälineet, kuin laskettaessa hoidetulla rinteellä.

Rinteen huipulle kiipeäminen on osa vapaalaskun elämystä, ellet sitten halua valita mahdollisuuden niin salliessa hiihtohissiä, moottorikelkkaa tai helikopteria. Kiipeämistä varten tarvitset erään hyvin oleellisen ja erityisen backcountry-varusteen - parin nousukarvoja suksien pohjiin. Nousukarvat antavat suksille hyvän pidon mahdollistaen rinteessä kiipeämisen. Suurin osa nousukarvoista on malliltaan universaaleja ja niitä voi käyttää erilaisten backcountry-suksien kanssa.

Vapaalaskusuksien muotoilu

Muotoilua määriteltäessä voidaan sanoa, että vapaalaskusukset ovat usein leveitä, rakenteeltaan jäykkiä ja suksien profiilissa on havaittavissa runsaasti rockeria, eli suksien molemmat päät kaartuvat ylös päin. Nämä ominaisuudet mahdollistavat sen, että sukset pysyvät hyvin pehmeän puuterilumen päällä. Lisäksi vapaalaskusukset ovat rakenteensa ansiosta varsin vakaat kovissakin nopeuksissa.

Mitä leveämpi suksien kapea keskikohta eli vyötärö on, sitä vaivattomampi sinun on pysyä niillä lumen päällä. Toisaalta, hyvin leveillä suksilla et pysty tekemään yhtä teräviä käännöksiä hoidetulla rinteellä, eikä niiden käsiteltävyys ole siellä myöskään yhtä näppärää.

Mitkä sukset valita?

Vapaalaskusuksia valitessa on tärkeää ottaa huomioon, halutaanko suksia käyttää 90 % backcountryyn, eli hoidettujen rinteiden ulkopuolella laskemiseen. Jos vastaus on ei, tällöin kannattaa valita sukset, joiden vyötäröleveys on noin 95-105, sillä niillä on helpompi laskea hoidetuissa rinteissä.

Lue lisää suksioppaastamme.