×
Valikko

BMX Pyörät

Mitä on Freestyle BMX?

Freestyle BMX on yksi BMX-pyöräilyn päälajeista. Urheilussa on kyse luovuudesta, omaperäisyydestä ja tyylistä, ja sen tavoitteena on tehdä temppuja erilaisissa ympäristöissä. Freestyling syntyi Kaliforniassa 1970-luvun puolivälissä, kun ajajat alkoivat tehdä temppuja samanlaisissa olosuhteissa kuin skeittaajat. Freestyle BMX:ää voi ajaa kilpamielessä tai vain hauskana harrastuksena.

Freestyle-pyörille, joita kutsutaan myös BMX-temppupyöriksi, on ominaista luja runko ja pienet, mutta kestävät, renkaat. Pyörät tunnetaan vankasta ja lujatekoisesta rakenteestaan, jotta ne kestävät freestyle-ajon iskut.

Freestyle BMX:n eri tyylejä

Vuosien varrella freestyle BMX on laajentunut sisältämään useita erilaisia tyylejä. Vaikka nämä vaihtelevatkin, niille ei ole olemassa vakiintuneita sääntöjä ja päällekkäisyyksiä on paljon.

Street BMX

Street BMX on temppujen ja stunttien tekemistä kaduilla ja kaupunkialueilla, samalla tavalla kuten skeittaamisessa ja rullaluistelussa. Kadulla ajaessasi käytät esineitä, kuten kaiteita ja reunakiviä grindaamiseen ja temppujen tekemiseen.

Park BMX

Park BMX:ää ajetaan yleensä skeittipuistoissa, ja tavoitteena on tehdä temppuja esteillä, kuten rampeilla ja reileillä. Park BMX:ää voi ajaa monitoimiskeittipuistossa tai erityisesti BMX-pyörille rakennetuilla areenilla.

Vert BMX

Tässä tyylisuunnassa on tarkoitus tehdä stuntteja ja temppuja ilmassa vert-rampeilla, joka on perjaatteessa iso half-pipe pystysuoralla yläosalla. Ajaja ajaa half-pipen puolelta toiselle, tavoitteenaan saada mahdollisimman paljon ilma-aikaa eri temppuihin. Vertillä on maine freestyle BMX:n äärimmäisimpänä ja vaikeimpana tyylinä.

Trail ja Dirt BMX

Tämän tyyppinen BMX, joka tunnetaan myös nimellä dirt jumping, tapahtuu hiekkaradalla. Tavoitteena on hypätä hiekkavallista toiseen samalla kun suoritat temppuja ilmassa. Ratoja ajaessasi pyrit luomaan liikevirtausta ja tekemään edistyneitä temppuja. Hiekalla ajettaessa vallit ovat tyypillisesti korkeampia ja temput riskialttiimpia kuin radoilla.

Flatland BMX

Flatland BMX:ssä ajajat pyrkivät tekemään temppuja ja pyöräytyksiä tasaisilla pinnoilla. Ramppeja ja reilejä ei ole, ja flatlandia pidetään usein taiteellisimpana freestyle-lajina. Monet flatland-ajajat harjoittelevat myös muita freestylen tyylisuuntia.

Jos jokin näistä tyyleistä kuulostaa sinulle sopivalta, aloita tutustumalla Freestyle BMX Pyörien -valikoimaamme

SkatePro
Yksityisyyden suoja Evästeet Toimitusehdot