VALIKKO
×

Rullaluistimet

Rullaluistimet vapaa-ajalle - kuntoiluun ja kaupungille

Tämän kategorian rullaluistimet on tarkoitettu vapaa-ajan käyttöön, niin aikuisille kuin nuorille - soveltuen sekä kuntoiluun että kaupungissa luisteluun. Ne ovat tunnettuja korkeasta käyttömukavuudestaan sekä hyvästä tuesta. Fitness rullaluistimet soveltuvat hyvin lyhyille ja keskipitkille matkoille. Ne ovat myös erinomainen vaihtoehto juoksemiselle, sillä parannat aineenvaihduntaa sekä lihaskuntoa liikkuessasi pehmein liikkein, jotka eivät rasita niveliä yhtä paljon. Monet käyttävät rullaluistimia myös välimatkojen taittamiseen kaupungissa.

Rullaluistimien ominaisuudet

Rullaluistimessa renkaat ovat kenkäosan alla "jonossa", eroten näin perinteisistä quad rullaluistimista. Useimmat fitness rullaluistimet on varustettu melko isoilla, medium-kovuisilla renkailla jotka mahdollistavat nopeuden saavuttamisen, säilyttäen silti hyvän pidon. Kuntoluisteluun suosittelemme renkaanhalkaisijaa, joka on välillä 90 - 100 tai jopa 110. Kaupunkiympäristössä luisteluun suosittelemme pienempiä, halkaisijaltaan välillä 80-84 olevia renkaita. Tämä helpottaa esimerkiksi kääntymistä sekä pysähtymistä kaupunkiympäristössä. Rullaluistimien varsiosa on korkea, pitäen nilkan hyvin suojattuna - tämä on tärkeää aloittelijoille, jotka tarvitsevat ylimääräistä vakautta.

Useiden vuosien ajan rullaluistimet ovat olleet suosituin luistin-tyyppi, ja johtuen kovasta kysynnästä, markkinoille on tullut paljon rullaluisteluvarusteita.

Rullaluistelu muistuttaa suuresti jäällä luistelua sekä tyylissä että tekniikassa, ja tämän takia osa suosii inline rullaluistimia klassisten quad rullaluistimien sijaan. Esimerkin vuoksi: voit pelata lätkää niin jäällä kuin inline rullaluistimilla.

Rullaluistimet eri lajeihin

Saatavilla on paljon erilaisia rullaluistimia - jokainen niistä on tehty erityisesti rullaurheiluun. Jos et ole etsimässä fitness rullaluistimia, vaan tiettyyn lajiin tarkoitettuja, kannattaa sinun kurkata myös muut kategoriamme: Bleidit, Pikaluistelu, Rullakiekko, Sauvarullaluistimet sekä Freeskate.

Tarina rullaluistimien takana

Vuonna 1980 Roces ja Rollerblade kehittivät rullaluistimet, jotka me tunnemme nykypäivänä. Mutta todellisuudessa ensimmäiset dokumentoidut rullaluistimet voidaan ajoittaa 1700-luvulle Lontooseen, kun Joseph Merlin käytti niitä mainostempussa museon avajaisissa. Rullaluistimissa renkaat oili asetettu jonoon, kuten nykypäivän rullaluistimissa, mutta niissä ei ollut ollenkaan jarrua ja niillä ei voinut kääntyä, mikä johti peiliseinään törmäämiseen.

Ensimmäiset rullaluistimet patentoitiin kuitenkin vasta vuonna 1819. Mutta kuten Merlinin rullaluistimet, näissäkään rullaluistimissa ei ollut jarruja ja ne eivät voineet jäljillä talviluistimien liikkeitä, joka oli kaiken tarkoitus. Useita yrityksiä tehtiin vakaiden ja hyvien rullaluistimien valmistamiseksi, mutta kun quad rullaluistimet tulivat markkinoille vuonna 1860, rullaluistimet siirtyivät taka-alalle. Ne pysyivät siellä 1980-luvulle asti, jolloin meidän tuntemamme inline rullaluistimet kehitettiin ja alkoivat kasvattaa suurta suosiota.

Roces oli ensimmäinen rullaluistimien massatuotantovalmistaja, mutta markkinointiin käyttämänsä vaivan ansiosta Rollerblade oli se, joka piti huolen suuren suosion saavuttamisesta sekä asemansa vakauttamisesta. Tämä on myös syy sille, miksi sana "rollerblade" on synonyymi inline rullaluistimille useissa eri maissa.

Saadaksesi vinkkejä oikean mallin valitsemiseksi, tutustu artikkeliin "Rullaluistimien osto-opas"