VALIKKO
×

Luistimet

Käyttötarkoitukseen sopivat luistimet

Valikoimastamme löytyy erityyppisiä luistimia, kuten kaunoluistimia, lasten luistimia, vapaa-ajan luistimia sekä jääkiekkoluistimia, jotka soveltuvat jääkiekon pelaamiseen. Löydät ne omista kategorioistaan, joissa voit lukea niistä tarkemmin.

Luistimet sisä- ja ulkokäyttöön

Laadukas luistinpari on hyvä sijoitus, sillä ne soveltuvat monenlaiseen käyttöön ja jos kohtelet niitä hyvin, ne kestävät käytössä useita vuosia. Voit käyttää luistimia ulkona talviaikaan esimerkiksi järven jäällä ja kelien lämmetessä paikallisessa jäähallissa.

Hyvä tietää luistimista - terä ja kenkäosa

Koska luistimissa ei ole jarrutuslaitteita, liukumisen lisäksi terällä voi myös jarruttaa. Jos terät ovat erittäin terävät, voit luistella hyvin nopeasti ja tehdä kovia jarrutuksia. Suurin osa teristä on valmistettu teräksestä. Terän ominaisuuksien ylläpitämiseksi on tärkeää teroittaa terät kunnolla säännöllisin väliajoin. Jos teriä ei ole teroitettu kunnolla ja tarpeeksi usein, luistimien laatu kärsii ajan kuluessa.

Aiemmin terät yksinkertaisesti kiinnitettiin normaaliin kenkäpariin luistimien luomiseksi, mutta tänä päivänä luistimien kenkäosa on muodostunut erittäin tärkeäksi osaksi hyvää luistinparia. Kenkäosia on saatavilla enemmän tai vähemmän nilkkaa tukevina. Kuten rullaluistimissa, mitä enemmän tukea luistimissa on, sitä joustamattomammat ne ovat ja toisin päin. Luistimia on saatavilla myös vettähylkivällä lisävuorella varustettuna, pitäen naïn jalkasi lämpiminä ja kuivina.

Luistelun historiaa

Luistelu on lajina vanha keksintö. Luistelun uskotaan saaneen alkunsa Suomesta, missä ihmisten piti kulkea pitkiä matkoja jäiden yli. Ensimmäisten luistinten terät oli valmistettu terotetusta eläinten luusta jotka laitettiin vain yksinkertaisesti jalkojen alle.

Luistelu levisi pitkin Eurooppaa yläluokan keskuudessa nopeasti, mutta se on myös aina ollut erittäin suosittu laji. Kun talvi tuli ja järvet jäätyivät, niin nuoret kuin aikuisetkin kokoontuivat jäälle luistelemaan. Vuonna 1572 ensimmäiset rautaiset luistinten terät keksittiin - ja niiden avulla luistelu aloitti kehityksensä.

Luistimet ovat rullaluistinten edeltäjiä, joka on myös melko itsestäänselvää kun vertailet luistimien ja rullaluistimien muotoilua sekä käyttötapaa.

SkatePro tarjoaa myös luistimien teroituspalvelun - kohtuulliseen hintaan.

Luistimien osto-oppaasta saat ohjeita oikean koon ja luistinmallin valintaan.