×
Valikko

Ostaessasi boadyboardin

Kun olet valmis ostamaan bodyboardin, on monia asioita, joita sinun tulee harkita. Täältä voit lukea jäsennellyn ja tiiviin oppaan kaikkein tärkeimmistä, huomioitavista ominaisuuksista.

1. Ydintä valitessa

Ydin on käytännössä oleellinen materiaali, jota käytetään laudan vartalona. Se on valmistettu vaahtomateriaalista, josta on saatavilla kolme varaatiota - ESP, PE ja PP. Jokaisella niistä on omat erityisesti ominaisuutensa liittyen veden lämpötilaan, aallon kokoon, ajajan mittoihin ja taitotasoon jne. Alapuolelta löydät lyhyen vertailun kolmesta tyypistä.

ESP (laajennetty polystyreeni) PE (polyeteeni) PP (polypropeeni)
Sallii erilaiset muodot, designit, ainutlaatuinen flex kuvio Alkuperäinen ja kaikkein yleisin bodyboard ydin Erinomainen all-around lauta
Hyvä pehmustus kyynärpäille ja lantiolle Flex, joka antaa melkein välittömän palautteen käyttäjälle Jäykempi kuin PE, mutta kevyt ja vahva
Edullisempi hinta, kuin PE:llä ja PP:llä Sallii enemmän kontrollia Täysin vesitiivis
Soveltuu aloittelijoille Parempi suorituskyky viileässä vedessä Hyvä suorituskyky lämpimissä vesissä sekä olosuhteissa
Erinomainen kelluvuus ja kevyt paino Erinomainen isommissa aalloissa Erinomainen isoissa aalloissa sekä monimutkaisemmissa liikkeissä

Ei yhtä vahva kuin PE ja PP, joten valitse noin 50 - 55 mm lisävahvuuden saamiseksi.

Beaded PP antaa lisäjoustoa ja kelluvuutta
Extruded PP lisää jäykkyyttä ja nopeutta

Kun viittaamme flexiin, se tarkoittaa sitä, kuinka paljon lauta taipuu ulkoisen paineen alla (esim. aallot) ja joustaa takaisin. Mitä enemmän flexiä laudassa on, sitä vastaavampi se on vesiolosuhteisiin. Kun laudassa on vähemmän flexiä, se on jäykempi mutta nopeampi.

2. Slickejä (skinejä) valitessa

Slickit, jotka tunnetaan myös skineinä, ovat materiaali, joka peittää laudan alapuolen, alueen joka on suorassa yhteydessä veteen. Skinejä on kahta eri tyyppiä: Surlyn Slickejä ja HDPE Slickejä:

  • HDPE slickit viittaavat korkeatiheyksisiin polyetyleeni slickeihin; joustava materiaali matalalla vastustasolla, joka parantaa nopeutta. HDPE slickit ovat normaalisti edullisempi vaihtoehto Surlyniin verrattuna, ja useimmiten niitä käytetään aloittelijoiden laudoissa.
  • Surlyn slickit antavat kumin kaltaisen pinnan, joka tarjoaa optimaalisen vastaavuuden ja joustavuuden, sillä se voi palautua takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Tämä on paras, ja suosittu slick bodyboardaajien keskuudessa. Se on kalliimpi kuin HDPE, mutta tarjoaa korkeamman suorituskyvyn.

3. Dekkiä valitessa

Dekki on laudan ylempi osa, jonka päällä makaat surffatessasi aalloilla. Voit valita kolmen eri vaihtoehdon välillä: PE, XPE ja IXPE. Voit vertailla näitä kolmea vaihtoehtoa alapuolella olevassa taulukossa:

PE (polyeteeni) XPE (ristisilloitettu, ristisolu) IXPE (ristisilloitettu, avoin solu)
Erinomainen pehmustus Erinomainen vedenkestävyys suljetun rakenteen ansiosta Heikentää epätodennäköisemmin laudan flexiä
Kolhuja tulee helpommin, sillä se ei palaudu alkuperäiseen muotoonsa Tasainen ulkomuoto, mutta vaatii enemmän vahausta pidon saamiseksi Hyvin jäykkä ja vahva, suuremman tiheyden ansiosta
Pehmeä ja joustava Jäykempi kuin PE ja IXPE Pehmeämpi kuin XPE, karkeampi tuntuma paremman pidon saamiseksi

Dekin valinnassa on usein kyse omasta mausta sekä ajotyylistä - haluatko pehmeämmän tuntuman, ohuemman lookin vai dekin joka kestää käytössä kauan, riippuu täysin sinusta.

4. Tailin muotoa valitessa

Bodyboardeissa on kaksi tailin päätyyppiä, joista voi olla useita eri variaatioita. Molemmat tyypit soveltuvat kaikentasoisille ajajille, ja valinta riippuu pääasiallisesti makumieltymyksestäsi sekä käyttöolosuhteista.

  • Crescent tail on hyvä valinta kaikenlaisiin olosuhteisiin. Se tarjoaa hyvän pidon aalloissa, ja lautailijan on helpompi asettaa lantionsa laudan päälle aaltoja jahdatessa
  • Bat tail on parempi heikommissa surffiolosuhteissa ja/tai ennalta-arvaamattomassa aallokossa johtuen sen hyvästä kelluvuudesta. Tämä tekee siitä myös paremman valinnan painavammille lautailijoille. Lisäkelluvuus johtaa myös lisänopeuden saamiseen, mutta se johtaa laudan takaosan löysempään tuntumaan.

5. Kokoa valitessa

Oikean kokoisen laudan valinta on tärkeää. Pituutesi lisäksi, koon valinta riippuu myös siitä, minkä tyyppisillä aalloilla tulet bodyboardia käyttämään. Jos tulet lautailemaan isommilla aalloilla, tulet tarvitsemaan pienemmän laudan ohjailtavuutta ja kontrollia. Jos ajat heikommissa olosuhteissa, isompien lautojen kelluvuudesta on hyötyä.

Kuitenkin, on tärkeää pitää mielessä, että laudan tulee sopia pituuteesi ja painoosi! Jos valitset liian pitkän laudan, polvesi tulevat osumaan tailiin meloessasi evillä. Toisaalta, liian pieni lauta ei tarjoa tarpeeksi kelluvuutta. Vaihtoehtona kelluvuuden säätämiseksi kajoamatta laudan pituuteen on valita kapeampi/leveämpi lauta.

Selvittääksesi, minkä kokoisen laudan tarvitset voit mitata:

  • Etäisyyden maasta napasi korkeudelle
  • Etäisyyden polvista leukaan

Nämä kaksi lukua eivät ole välttämättä samoja, mutta melko lähellä toisiaan, ja niiden väliltä saat hyvän viitteen soveltuvasta laudan pituudesta.

6. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä - evät/räpylät

Kun vatsalautailet, evät tai räpylät eivät ole vain koriste, vaan tarpeelliset. Bodyboardauksessa käytettävät räpylät on erityisesti suunniteltu sitä varten, ja eroavat tavallisista uimaräpylöistä, joita käyttäisit vaikkapa uidessasi. Bodyboard räpylät ovat yleensä lyhyempiä, leveämpiä ja jäykempiä, jotta voit kiihdyttää nopeasti tavoittaaksesi aallon ja liikkua ilman, että räpylät ovat tiellä.

On useita variaatioita, materiaaleista muotoihin, mutta tärkeimpänä asiana on, että hankit bodyboardiin tarkoitetut räpylät, jotka ovat mukavat ja sopivat jalkoihisi.

Vatsalautaile menemään!

Nyt kun sinulla on hallussa asiat, joita sinun tulisi harkita ennen vatsalaudan ostamista, voit nyt etsiä mieleisesi laudan. Älä huoli, aina tulee mieleen lisää kysymyksiä, sekä uutta tietoa, ja olet aina tervetullut ottamaan meihin yhteyttä.

SkatePro