×
Valikko

Siteiden yhteensopivuus maastohiihto- ja rullasuksiin

Ostaessasi varusteita maastohiihtosuksiin tai rullasuksiin, sinun täytyy varmistaa että siteet ja jalkineet ovat yhteensopivat. Koska samoja varusteita voidaan käyttää sekä maastohiihdossa että rullahiihdossa ja valmistajat ovat samoja, tämä opas pätee molempiin kategorioihin.

Erilaiset standardit - NNN, SNS ja Prolink

Markkinoilla on kaksi valmistajaa, jotka määrittelevät standardit, kuten mitat, erityiset mekaniikat ja ainutlaatuiset ratkaisut monoille sekä siteille. Ne ovat Rottegella (Norja) ja Salomon (perustettu Ranskassa)

Rottefella

Rottefellan järjestelmä tunnetaan nimellä NNN, joka on lyhenne New Nordic Norm:sta. Tämä järjestelmä löytyy sekä monon pohjasta että siteistä. Rottella valmistaa siteet itse, mutta ei kokonaisia monoja, ainoastaan ulkopohjan. Monoteknologia on vain lisensoitu muiden monovalmistajien käyttöön. Esimerkiksi Rossignol, Madshus, Alpina, Alfa, Yoko, Fischer ja Peltonen ovat valmistajia, jotka käyttävät Rottefellan NNN-järjestelmää valmistamissaan monoissa.

Osa näistä valmistajista painaa nimensä siteisiin, jolloin esimerkiksi Rottefella NNN-siteen nimi on Fischer NNN-side. Lue lisää Rottefella NIS-teknologiasta osiosta "Mikä on Rottefella NIS?", joka löytyy alempaa tästä artikkelista.

Salomon

Salomon tunnetaan SNS-monoista sekä -sidejärjestelmästä, joka on lyhenne Salomon Nordic System:sta. Sen lisäksi he ovat suunnitelleet uuden Prolink-nimisen sidejärjestelmän.

SNS-järjestelmästä valmistetaan kaksi eri versiota; perinteiseen hiihtoon sekä luisteluhiihtoon. Erona on, että luisteluhiihtoon tarkoitetuissa siteissä on ylimääräinen kiinnityskohta siteen ja monon välissä, joka tarjoaa optimoidun vääntöjäykkyyden sivuttain potkittaessa. Tämä jousikuormitteinen tartuntavarsi kiinnittyy ylimääräiseen metallipuikkoon, joka sijaitsee jalan alla, monon ulkopohjassa. SNS-luistelumonoissa on siis kaksi metallipuikkoa, jotka sopivat SNS-luistelusiteiden kahteen kiinnityskohtaan.

Eroten SNS-luistelusiteistä ja monoista, perinteisen tyylin siteissä ja monoissa on vain yksi, monon etuosassa sijaitseva puikko, joka kiinnittyy vain yhteen, siteen etuosassa sijaitsevaan kohtaan. Tämän lisäksi perinteisen tyylin SNS-siteissä ei ole jousikuormitteisia tartuntavarsia ylimääräisenä kiinnityskohtana.

Vuonna 2016 Salomon esittely toisen side- ja monojärjestelmän, Prolinkin. Järjestelmä on ainutlaatuinen siinä mielessä, että se asennetaan kuten SNS-sidejärjestelmät, mutta se on yhteensopiva vain NNN- ja Prolink-monojen kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että Alpinan, Fischerin, Rossignolin, Madshusin, Alfan ja Peltosen NNN-ulkopohjat sopivat Prolink-siteisiin.

On hyvin tärkeää huomioida, että Salomonin SNS-monoja ei voida käyttää Salomonin Prolink-siteiden kanssa. Tarkoittaen - et voi ostaa Salomonin SNS-monoja ja käyttää niitä Salomonin Prolink-siteiden kanssa. Ne eivät yksinkertaisesti sovi yhteen. Ja sama toisinpäin, eli Salomonin Prolink monoja ei voida käyttää Salomonin SNS-siteissä.

Siteet combimonoihin

Combimonojen siteet noudattavat yläpuolella mainittuja standardeja ja teknologioita. Jos kyseessä on Salomonin SNS combimonot, niissä on kaksi puikkoa ja ne sopivat näin SNS-luistelusiteisiin. Ne sopivat myös perinteisen tyylin SNS-siteisiin, joissa on jousikuormitetun tartuntavarren sijaan aukko kohdassa, jossa metallipuikko sijaitsee jalan alla.

Miten NNN ja SNS eroavat toisistaan?

Vaikka SNS ja NNN siteet sekä monot saattavat ensisilmäyksellä näyttää samanlaisilta, ne ovat erilaisia. Jos esimerkiksi yrität kiinnittää SNS-monon NNN-siteeseen, huomaat että kiinnityskohdan leveys ja metallipuikko eivät sovi yhteen - niissä on eri mitat. Rottefellan NNN on leveämpi, kuin Salomonin SNS.

Mikä on Rottefella NIS?

Rottefella on kehittänyt tapaa, jolla Rottefellan NNN-siteet kiinnitetään suksiin. Tämä järjestelmä on säädettävä ja voit siirtää siteitä hieman lähemmäksi suksien etuosaa (parantaen pitoa - hyvä mäkiseen maastoon) tai hieman taaemmas (parantaen liukuvuutta - hyvä sileille pinnoille). NIS (Nordic Integrated System) on levy, joka porataan/liimataan kiinni sukseen. NIS-levy on toisinaan saatettu esiasentaa valmiiksi tehtaalla, tai olet saattanut kiinnittää sen itse. Kun levy on kiinni suksessa, NNN-side voidaan liu'uttaa oikeaan kohtaan NIS-avaimella. Tämän jälkeen siteet voidaan säätää haluttuun asentoon. Rottefella NIS-levy ei ole yhteensopiva Salomonin SNS-siteiden tai Prolink-siteiden kanssa.

Yhteensopivat välineet Nordic Backcountry-hiihtoon latujen ulkopuolella

Yllämainittujen lisäksi sekä Rottefella että Salomon valmistavat siteitä maastohiihtoon ladun ulkopuolella - Backcountry-hiihtoon. Rottefella on nimennyt siteensä Rottefella BC:ksi (Backcountry) ja Salomon on nimennyt omansa Salomon BC:ksi.

Backcountry-siteet on tehty vahvemmiksi ja voimakkaammiksi, jotta ne sopisivat ladun ulkopuolella vallitseviin ankarampiin olosuhteisiin.

Nämä kaksi sidejärjestelmää on tarkoitettu erityisille backcountry-monoille, tarkoittaen sitä, että BC siteet eivät sovi tavallisiin NNN-, SNS- tai Prolink-monoihin. Monojen puikko sekä siteiden kiinnityskohta ovat paljon leveämmät. Näistä varusteista ei ole juurikaan hyötyä rullahiihdossa.

Tuoteryhmät

SkatePro
Yksityisyyden suoja Evästeet Toimitusehdot