VALIKKO
×

Rullaluistimien osto-opas

Tämä opas auttaa sinua löytämään oikealaiset rullaluistimet. Meillä on monen vuoden kokemus rullaluistimista: niiden testaamisesta, aktiivikäytöstä ja myynnistä. Jos epäröit tai haluat lisätietoja rullaluistimista, ota yhteys meihin ja etsitään yhdessä ratkaisu ongelmaan.

1. Millaiset rullaluistimet haluat?

Klassisk side-by-side rulleskøjteRullaluistimiksi kutsutaan sekä perinteisiä nelirenkaisia (quad) rullaluistimia, joiden renkaat ovat edessä ja takana pareittain, että modernimpia inline-luistimia, joissa renkaat ovat jonossa peräkkäin (in-line). Quad-luistinten renkaat on kiinnitetty luistimen pohjaan metalliosalla, joka muistuttaa skeittilautojen trukkia. Inline rullaluistimet ovat quad-rullaluistinten modernimpi (ja suositumpi) versio, jossa renkaat ovat pohjassa peräkkäin. Inline rullaluistimissa on yleensä kahdesta neljään rengasta, jotka on kiinnitetty metalliseen tai muoviseen kiskoon. Inline luistinten renkaiden koko voi vaihdella huomattavasti.

Inline-luistimilla luistellessa on helpompi pysyä tasapainossa, sillä niillä ei yleensä horju eteen- tai taaksepäin. Inline-luistimilla luistelu on myös tasaisempaa kuin quad-luistimilla, ja pääset helpommin vauhtiin. Nykyään inline-luistimet ovat quad-luistimia suositumpi malli, ja myös ammattilaiset käyttävät inline-luistimia. Tämän takia valikoimamme on laajempi ja kattavampi nimenomaan inline-luistimissa.

Rullaluistelijat ovat usein aloittaneet luistelun jo lapsena, sillä pienille lapsille on helpompaa oppia pysymään tasapainossa. Sen sijaan vauhtiin pääseminen on helpompaa vanhempana, kun fyysistä voimaakin on enemmän. Loppujen lopuksi oikeanlaisen luistimen valinta on makuasia: jokaiselle luistelijalle on tarjolla jotakin.

2. Oikean koon valinta

Rullaluistinten kengän sopivuus on varmasti tärkein tekijä uusia luistimia hankittaessa. Kengän on sovittava jalkaan hyvin, jotta luistelu on vakaata ja miellyttävää. Kaikki merkit eivät seuraa yleisiä kokostandardeja, joten jos tuotesivulla on linkki valmistajan koko-oppaaseen suosittelemme että käyt lukemassa oppaan. Yleissääntönä suosittelemme ostamaan yhden koon omaa kengänkokoa suuremmat rullaluistimet.

Kun olet saanut luistimesi perille, suosittelemme kokeilemaan niitä ensin sisätiloissa: mikäli olet koittanut luistimia ulkona, ei niitä voi valitettavasti enää palauttaa. Jos luistinten saapas puristaa jalkaasi niitä kokeillessa, on todennäköistä että saat saappaasta rakkoja pitemmän luistelun jälkeen. Kannattaa luottaa omaan maalaisjärkeen: varpaiden kuuluu liikkua saappaassa hiukan, eikä saapas saa puristaa epämukavasti. Jos varpailla ei ole liikkumavaraa, tarvitset todennäköisesti puoli kokoa tai koon suuremmat luistimet. Ota yhteyttä meihin, jos olet epävarma minkä koon luistimet sinun tulisi valita.

3. Erilaiset saappaat

Rulleskøjte støvleUseimmissa inline-luistimissa on korkea-vartinen saapas, joka tukee jalkaa ja vakauttaa luistelua. Kokeneemmat luistelijat ja pikaluistelijat suosivat toisinaan matalavartisia saappaita, jotka ovat kevyemmät ja joustavammat.

Lapset kasvavat nopeasti ja usein heidän luistimensa jäävät pieneksi jo vuoden sisällä. Valikoimiimme kuuluukin luistinmalli, jonka kokoa voi säätää kolmestä neljään eri suuruuteen. Säädettävät luistimet ovat nykyään yhtä laadukkaita kuin tavalliset luistimet, ja suosittelemmekin säädettävien luistinten hankkimista lapsille.

Luistimissa on olemassa erilaisia sulkemismekanismeja: nauhat, soljet, tarranauhat ja turvasoljet ovat kaikki mahdollisia vaihtoehtoja. Sulkemismekanismi on usein makuasia: tavalliset soljet ovat usein nopeat avata ja sulkea, ja esimerkiksi lapset pitävät niiden helppokäyttöisyydestä. Turvasolkien avulla taas pystyy varmistamaan, että luistin on varmasti kiinni ja pysyy.

4. Kiskojen tärkeydestä

Rulleskøjte klingeKaikissa inline-luistimissa on kisko, jossa renkaat ovat kiinni. Kisko on yleensä muovia tai alumiinia. Pehmeäkiskoisilla luistimilla luistelu vie enemmän energiaa, sekä on hiukan epävakaampaa kovassa vauhdissa.

Alumiinikiskot ovat yleensä kovimmat, ja yli 80kg painaville luistelijoille suosittelemmekin alumiinikiskoja. Kannattaa kuitenkin huomioida, että korkealaatuiset muovikiskot ovat yleensä kovempia kuin edullisimmat alumiinikiskot.

Aggressive-luistimissa (eli temppurullaluistimissa) on yleensä muovikiskot, sillä muovisilla kiskoilla temppuilu on monipuolisempaa (esim. grindaus onnistuu paremmin muovikiskoilla).

5. Tunnettujen merkkien laakerit

Rulleskøjte kuglelejeUseimmat laakerit luokitellaan ABEC -numeron avulla. ABEC kuvaa laakerin kestävyyttä ja tarkkuutta. Tämä ei kuitenkaan ole yksiselitteinen laadun tae: siksi laakerit kannattaakin hankkia tunnetuilta valmistajilta. Kannattaa myös aina tarkistaa, mistä materiaalista laakerit on tehty. Jos aiot ostaa laadukkaat luistimet, voit olla varma että niissä on myös laadukkaat laakerit.

Yleistietoa laakereista:

  • Laakereissa käytetyn metallin laatu vaikuttaa erittäin paljon laakereiden käyttöikään.
  • Laakereiden säännöllinen huolto (esimerkiksi rasvaaminen) vaikuttaa luistinten vauhtiin.

Jos haluat lisätietoja laakereista, lue:
Laakereiden osto-opas

6. Renkaat

Rulleskøjte hjulRenkaita on olemassa montaa eri tyyppiä, joten ei ihme jos pää sekoaa niitä tutkiessa. Jos harrastat fitness- tai pikaluistelua, renkaat joissa on iso halkaisija, ovat sinun juttusi. Ne luistimissa pääset viilettämään kovaa vauhtia, ja ne kestävät käytössä pitempään. Rullakiekossa ja aggressive-luistelussa renkaan koolla ei ole yhtä suurta merkitystä: jos et pidä tietyistä renkaista ja laakereista, on ne helppo vaihtaa toisiin

Rengasvinkkejä:

  • Mitä pehmeämmät renkaat, sen parempi pito
  • Pehmeät renkaat kuitenkin kuluvat nopeammin, erityisesti jos ne on valmistettu huonolaatuisesta materiaalista
  • Kovat renkaat kestävät kauemmin, mutta tuntuma tiehen ei ole yhtä hyvä
  • Jos haluat päästä viilettämään lujaa, isot ja kapeat renkaat ovat valintasi

Jos haluat lisätietoja renkaista, lue:
Opas rullaluistinten renkaisiin

7. Jarrua vai ei?

Rulleskøjte bremseSkatePro suosittelee aloittelijoille jarrullisia rullaluistimia. Toisaalta jarru voi olla myös tiellä, erityisesti jos käytät luistimia katukiekkoon, pika- tai aggressive-luisteluun. Suurimmassa osassa "tavallisista" rullaluistimista jarru löytyy valmiiksi asennettuna oikean jalan luistimen takaosasta.

Jarrupalat kuluvat ajan myötä loppuun, joten kannattaa varmistaa että hankkimiisi luistimiin on olemassa vaihdettavia jarrupaloja. SkatePro myy sekä kokonaisia jarrusettejä että vaihdettavia jarrupaloja suurimpaan osaan luistinmalleista, joihin jarrun voi asentaa.

Quad-luistimissa jarru on asennettu luistimen kärkeen. Moneen malliin voi myös asentaa jarrun luistimen takaosaan, samaan tyyliin kuin inline-rullaluistimissa. Joillekin luistelijoille jarruttaminen luistimen takaosalla saattaa olla helpompaa.

8. Muista suojavarusteet

Rulleskøjte hjelmLuistellessa on erityisen tärkeää käyttää kunnon suoja-varusteita. Kaatuessasi voit loukata itsesi vakavasti. SkatePro suosittelee luistelijoille vähintään kypärää ja rannesuojia.

Voit aina ottaa meihin yhteyttä, mikäli tarvitset apua tai neuvoja.


Tsekkaa valikoimamme rullaluistimet

Tuoteryhmät

Suositut tuotteet