×
VALIKKO

Ostaessasi mailaa

Jos harkitset uuden jääkiekko- tai rullakiekkomailan ostamista, on tärkeää pitää mielessä pelityylisi, taitotasosi sekä pituutesi. Jääkiekkomailoja on saatavilla puusta sekä komposiittimateriaalista valmistettuina ja erilaisilla flexeillä. Tämän oppaan tarkoituksena on auttaa juuri sinulle sopivan mailan valinnassa.

Jääkiekkomaila on oleellinen varuste, pelasitpa jääkiekkoa, rullakiekkoa tai katukiekkoa. Tämän takia on tärkeää, ettet vain osta ensimmäistä näkemääsi mailaa. Pidä muutamia asioita mielessäsi tutkiessasi eri vaihtoehtoja, jotta valitset oikean mailan. Kaikein tärkeimmät asiat, joihin tulisi kiinittää huomiota ovat mailan materiaali, flex, pituutesi mailaan verrattuna sekä oletko oikea- vai vasenkätinen.

Maila jääkiekkoon vai rulla/katukiekkoon?

Oikean mailapituuden löytäminen jääkiekkoon, katu- ja rullakiekkoon on periaatteeltaan sama, mutta yhtä ja samaa mailaa ei voi käyttää jää-, rulla- ja katukiekkoon. Osa mailoisat sopii parhaiten jääkiekkoon, kun taas osa on suunniteltu katu- tai rullakiekkoon. Perinteisesti puumaila sopii paremmin rullakiekkoon, sillä se on kestävämpi ja painavampi, mutta voit myös käyttää mailaa, joka on valmistettu sekä puusta että komposiittimateriaaleista. Huomaathan, että jos ostat jääkiekkomailan ja käytät sitä katu- tai rullakiekossa, lapaosan käyttöikä lyhenee huomattavasti johtuen puulavan nopeammasta kulumisesta.

Varsityypit - puu vai komposiitti

Jääkiekko- tai rullakiekkomailat on valmistettu joko puusta tai komposiittimateriaaleista. Komposiitti tarkoittaa, että se koostuu useista materiaaleista.

 • Puusta valmistetut varret ovat halvimpia, mutta kun lapa on kulut, koko maila pitäisi vaihtaa uuteen. Puuvarret ovat myös jäykempiä ja painavampia verrattuna komposiittimateriaaleista valmistettuihin.
 • Mailoissa, jotka on valmistettu komposiittimateriaaleista (alumiini, grafiitti, hiilikuitu, kevlar, titaani) lapa on mahdollista vaihtaa. Hinta on usein korkeampi verrattuna puuvartiseen mailaan, mutta varsi on kestävämpi sekä kevyempi.

Koko

Saatavilla on kaksi peruskokoa: Seniorimailat sekä Juniorimailat

 • Senriorimailat on tarkoitettu aikuisille pelaajille, jotka hallitsevat ison ja painavan mailan, joka on juniorimailaa jäykempi ja isolapaisempi. Aikuisten mailojen pituudeltaan välillä 140 ja 158 cm (vain varsiosa).
 • Juniorimailat on valmistettu kapeammiksi, kevyemmiksi ja joustavimmiksi. Juniorimailojen pituus vaihtelee välillä 116 ja 138 cm (vain varsiosa).

Pituus - löydä oikea mailan pituus

Mailan pituus mitataan ilman lapaa. Osiossa "Koko" on nähtävissä, millaisia standardikokoja mailoista on saatavilla.

Löydä oikea pituus seuraamalla näitä kahta askelta:

 1. Seiso luistimet jalassa, aseta käsi sivulle ja tartu kiinni mailasta. Taivuta kättä hieman ja pidä käsi vartalon lähellä. Jos lavan kärki taittuu hieman ylöspäin, mailan pituus on oikea.
 2. Aseta maila eteesi pystysuunnassa siten, että lapa on maassa ja varsi osoittaa kohti leukaasi. Voit tällöin löytää oikean varren pituuden:
  • Luistimet jalassa: varsi saa ylettää korkeintaan leukaan asti

  • Ilman luistimia: varsi saa ylettää korkeintaan nenänpäähän

lyhyt vs. pitkä maila

Lyhyellä mailalla pelaajan kontrolli on parempaa ja kiekonkäsittely ketterämpää, pitkällä mailalla pystyy laukomaan pidemmälle ja voimakkaammin. Monet hyökkääjät suosivat lyhyempää mailaa ja pitempi maila on usein puolustajien mieleen.

Vinkki: Jotkut jääkiekko- ja rullakiekkopelaajat ostavat hieman liian pitkän mailan, jotta he voisivat itse lyhentää sen haluamaansa pituuteen.

Flex - mailan joustavuus ja jäykkyys

Mailan flex viittaa siihen, kuinka joustava tai jäykkä maila on. Flex vaikuttaa oleellisesti kiekon hallintaan, voimaan sekä pelityyliin. Eli:

 • Mitä matalampi flex, sitä joustavampi maila on
 • Mitä korkeampi flex, sitä jäykempi maila on

Jääkiekkomailan flex on usein medium flexistä (85) jopa ekstra flexiin (110). Mitä korkeampi flex, sitä painavampi maila on, tarjoten enemmän voimaa laukauksiin.

 • Aloittelijoille suositellaan mailaa, jossa on medium flex, jotta pelaajan tuntuma kiekkoon säilyy hyvänä: tuntuma häviää helposti, jos maila on liian jäykkä
 • Isokokoisille ja vahvemmille pelaajille suositellaan korkeammalla flexillä olevaa mailaa, jotta pelaamiseen saa mahdollisimman paljon voimaa.

Lapa

Mailan päässä sijaitseva lapa on yleensä valmistettu puusta ja toisinaan vahvistettu muilla materiaaleilla, kuten muovilla, lasikuidulla tai hiilikuidilla. Erityisesti rullakiekkoontehdyt lavat on usein valmistettu puu/muovi/lasikuitu komposiittimateriaalista.

Oikea vai vasen?

Jääkiekkomailat ovat joko L tai R:

 • L- pelaajille, jotka haluavat pelata lapa vasemmalla puolella vartaloa (oikea käsi pitää kiinni mailan yläosasta).
 • R- pelaajille, jotka haluavat pelata lapa oikealla puolella vartaloa (vasen käsi pitää kiinni mailan yläosasta).

Se, oletko oikea- vai vasenkätinen ei liity millään lailla siihen, tulisiko sinun ostaa vasen (L) vai oikea (R) maila. Vasen ja oikea viittaavat siihen, kummalla puolella vartaloa pääsääntöisesti kuljetat kiekkoa pelatessasi.

Varmistuaksesi siitä, kumpi sopii sinulle paremmin, ota mailasta kiinni molemmilla käsillä ja asetu samalla tavalla, kuin jos olisit laukaisemassa kiekon.

 • Sinun tulisi valita vasen (L), jos kuljetat kiekkoa vasemmalla puolella, pidät oikeaa kättä mailan yläosassa ja vasen käsi on lähempänä lapaa.
 • Sinun tulisi valita oikea (R), jos kuljetat kiekkoa oikealla puolella, pidät vasenta kättä mailan yläosassa ja oikea käsi on lähempänä lapaa.

Tsekkaa mailavalikoimamme jääkiekkoon ja katukiekkoon.