×
Valikko

Ostaessasi murtomaahiihtosuksia

Tässä oppaassa kerromme, kuinka valita oikeanlaiset sukset maastohiihtoon.

Kun olet aikeissa ostaa uudet - tai ensimmäiset - hiihtosukset, on useita seikkoja jotka tulisi ottaa huomioon. Kaikkein tärkeimpänä: suksien tulisi sopia hiihtotyyliisi. Esimerkiksi backcountryssä (hiihdetään ladun ulkopuolella) käytettävät sukset eroavat huomattavasti hiihtokilpailuissa (esim. Vasaloppet-kisat) käytetyistä.

Maastohiihto - mitä etsiä?

Suksia ostaessa on oleellista kiinnittää huomiota suksien kokoon, painoon sekä camberiin, jotta löytäisit omaan kehoosi sekä hiihtotyyliisi sopivat sukset. On tärkeää, että suksen pituus on suhteutettu painoosi. Sen lisäksi suksien paino riippuu hiihtotyylistä - esimerkiksi kilpahiihdossa suksien tulisi olla kevyet.

Maastohiihtosukset - 3 Tyyppiä

Hiihtosuksia on kolmea erilaista tyyppiä.

Sukset - Perinteinen

Perinteiset sukset soveltuvat hoidetuille laduille ja ne on suunniteltu nopeiksi, ollen muotoilultaan kevyitä ja kapeita. Nässä suksissa oikeanlainen camber on erittäin tärkeää, jotta nopeutesi ladulla olisi optimaalinen. Perinteiset sukset ovat kaikkein yleisimmät maastohiihtosukset ja niitä käytetään usein kilpahiihdossa, kuten Vasaloppetissa.

Jos ostat sukset, joissa on liian paljon camberia, suksia ei voi painaa tarpeeksi alas ja tällöin suksen pohjassa (monon alapuolella) sijaitseva voidealue ei saa kontaktia lumeen. Tästä seuraa taaksepäin liukuminen.

Vertailun vuoksi: jos ostat liian pehmeät sukset, kokemus on päinvastainen. Pito on upea, mutta suksen liukuvuus erittäin huono. Tämä johtuu siitä, että suksen pohjassa sijaitseva voidealue on jatkuvasti kosketuksissa lumeen. Molemmat esimerkit osoittavat, kuinka tärkeää on löytää suksi jossa on oikea määrä camberia.

Perinteiseen hiihtoon suosittelemme valitsemaan sukset, jotka ovat 20 - 25 cm hiihtäjää pidemmät.

sukset - Luistelu

Luistelusukset ovat tunnettuja olemattomasta pidosta mutta hyvästä liukuvuudesta. Näitä suksia määrittääkin pitkä liukualue. Luistelusuksissa on myös iso camber ja ne ovat muotoilultaan lyhyempiä verrattuna perinteisiin suksiin. Ja taas, on tärkeää valita oikea määrä camberia optimaalisen hiihtokokemuksen takaamiseksi. Tämä hiihtotyyli muistuttaa liikkeiltään ja tuntumaltaan rullaluistelua.

Luisteluhiihtoon suosittelemme valitsemaan sukset, jotka ovat 10 - 15 cm hiihtäjää pidemmät.

sukset- Backcountry

Backcountry-sukset ovat muotoilultaan leveämmät, ja se tekee niistä optimaaliset ladun ulkopuolella hiihtämiseen. Tämän takia backcountry-sukset soveltuvat sekä pehmeään että kovaan/jäiseen lumeen.

Leveämmät sukset mahdollistavat sen, ettet putoa lumen läpi, sillä painosi jakautuu tasaisemmin laajemmalle alueelle. Joidenkin backcountry-suksien kanssa voidaan käyttää nousukarvoja (skins), jotka estävät taaksepäin luisumisen. Lisäksi suksissa on usein teräsreunat hyvään pitoon jäisellä lumella.

Backcountry-hiihtoon suosittelemme valitsemaan sukset, jotka ovat 20 cm hiihtäjää pidemmät.

Maastohiihtosuksessa on 3 aluetta

Hiihtosuksen pohjassa on kolme aluetta. Keskialueelle levitetään pitovoide. Tämä alue pitää lumessa ja mahdollistaa vauhdin potkimisen. Suksen etu- ja takaosaa kutsutaan luistoalueiksi ja kuten nimikin kertoo, nämä alueet tekevät lumessa liukumisen mahdolliseksi. Näille alueille levitetään luistovoide.

Jos vieläkin arveluttaa, millaiset murtomaahiihtosukset sinun tulisi ostaa, ota yhteyttä meihin.

Tuoteryhmät

SkatePro