Talviale
Talven loppukauden alennusmyynnit   -  KÄYTÄ TÄTÄ KOODIA WINTER10  -  Klikkaa tästä
×
Valikko

Ostaessasi rullasuksia

Markkinoilla on useita eri tyylisiä ja mallisia rullasuksia, ja se voikin vaikeuttaa päätöksentekoa. Tämän oppaan tarkoituksena on auttaa sinua ostamaan juuri sinulle parhaiten sopivat rullahiihtovarusteet.

Rullasuksien ja niiden oheistarvikkeiden valikoima ei ole ikinä ollut näin laaja. Navigointi eri vaihtoehtojen välillä voi tuntua aikamoiselta viidakolta! Opastamme sinua vaihe vaiheelta rullasuksien ja varusteiden ostamisessa.

Freimi - Missä ja millä tyylillä?

Ensimmäisenä sinun tulisi miettiä hiihtotyyliäsi - oletko perinteisen rullahiihdon fani vai suositko luistelutyyliä - ja sen lisäksi millaisella alustalla tulisit hiihtämään. Vastauksesi näihin kahteen tärkeään kysymykseen vaikuttaa rullasuksien freimin valintaan. Jos esimerkiksi haluat hiihtää soralla, matalat freimit eivät ole paras vaihtoehto. Toisaalta korkeat freimit haastavat tasapainosi. On myös erittäin hyvä idea osallistua harjoittelukurssille, mikäli et ole harrastanut rullahiihtoa aikaisemmin. Tämä auttaa sinua myös valitsemaan oikeanlaiset välineet.

Rullasuksien freimit on valmistettu erilaisista materiaaleista - alumiinista, puusta, teräksestä ja hiilikuidusta - ja kaikilla materiaaleilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Esimerkiksi puu antaa sinulle enemmän joustavuutta ja paremman hiihtotuntuman, kun taas alumiini on jäykempi ja kevyempi ja soveltuu siten kilpailuihin.

Rullasuksien renkaat

Rullasuksien renkaiden kovuudella on suuri merkitys, kun valitset itsellesi oikeanlaisia rullasuksia. Jos haluat hiihtää soratiellä, renkaiden tulisi olla pehmeät, kun taas kovat renkaat sopivat erittäin hyvin asfaltille. Pidä silmällä renkaiden kovuutta sekä materiaalia, kun olet ostamassa rullasuksia.

Rullasuksimonot

Rullasuksimonovalikoima ei ole koskaan ollut näin laaja. Ennen oli melko yleistä, että rullahiihdossa käytettiin samoja monoja kuin talvella hiihtäessä. Tänä päivänä on kuitenkin mahdollista ostaa kesäkäyttöön tarkoitetut monot. Tällaisten monojen etuna on, etteivät ne ole lämpöeristetyt, kuten talvikäyttöön tarkoitetut, jolloin ne ovat mukavammat käyttää lämpötilan ollessa yli +5 - 8 astetta.

Sanoisimme kuitenkin, ettei rullahiihtomonoissa kannata tehdä kompromisseja tai säästää rahaa. Halvoissa monoissa on usein hyvin pehmeä pohja, joka tarjoaa vain minimituen jalalle ja usein ne eivät istu kovin hyvin. Olisi harmi pilata hiihtoreissu liian kapean tai leveän monon takia.

Sauvat sekä kärkipiikit rullahiihtoon

Markkinoilla on erityisesti rullahiihtoon tarkoitettu sauvoja ja eritoten tällaisten sauvojen materiaalien ja painon saralla on tapahtunut suurta kehitystä.

Rullahiihtoon kannattaa ostaa sauvat, jotka vastaavat taitotasoasi, hiihtotyyliäsi sekä pituuttasi. Jos olet aloittelija tai keskitason rullahiihtäjä, kannattaa valita hieman pehmeämmät sauvat, jotka ovat mukavammat käyttää ja estävät käsiesi väsymistä. Jos olet ammattilainen tai osallistut kilpailuihin, kannattaa ostaa jäykät sauvat (80 - 100 % hiilikuitua), jotta saisit tarvitsemasi voimansiirron. Otathan huomioon, että mitä jäykemmät sauvat, sitä helpommin ne hajoavat kun niihin kohdistuu iskuja esimerkiksi tiellä olevista kuopista.

Rullahiihtosauvojen pituuden tulee vastata sinun pituuttasi ja sauvat tulisi ostaa hiihtotyyli mielessä pitäen (perinteinen vai luistelu).

Perinteinen

Valitse sauvat, jotka ovat noin 30 cm lyhyemmät kuin pituutesi. Seiso sauvojen vieressä mitatessasi oikeaa pituutta. Muistathan, että kokeneilla rullahiihtäjillä saattaa kuitenkin olla omat mieltymyksensä sauvojen pituudesta.

Luistelu

Luistelutyylillä hiihdettäessä sauvojen tulisi olla noin 15 - 20 cm lyhyemmät kuin pituutesi. Seiso sauvojen vieressä mitatessasi oikeaa pituutta. Muistathan, että kokeneilla rullahiihtäjillä saattaa kuitenkin olla omat mieltymyksensä sauvojen pituudesta.

Rullasuksien kärkipiikit

Monet luulevat, että talvella käytettäviä kärkipiikkejä voisi käyttää myös rullahiihtäessä. Tässä asiassa ei myöskään kannata tehdä kompromisseja! Tähtää laadukkaisiin kärkipiikkeihin, sillä mitä halvemmat ostat, sitä pehmeämpää materiaalia ne ovat. Lisäksi pehmeät kärkipiikit kuluvat nopeasti. Kärkipiikkejä tulee kuitenkin aika ajoin teroittaa - kysymys onkin siitä, kuinka usein haluat sen tehdä.

Alapuolella olevassa videossa näytetään, kuinka kärkipiikit vaihdetaan:

Kahvat ja hihnat

Rullasuksisauvoihin on saatavissa erilaisia käsikahvoja sekä hihnoja. On tärkeää, että kahvat ja hihnat antavat sinun helposti hallita sauvoja. Monissa kahvoissa on korkkipinta, joka antaa hyvän ja mukavan kontrollin. Hihnoista on myös saatavilla erilaisia malleja, kuten tarraremmikiinnitteisiä tai erittäin fiksulla boa-kiinnityksellä kiinnitettäviä.

Ajan myötä kahvat kuitenkin kuluvat loppuun ja tällöin sinun tulee vaihtaa ne.

Alapuolella olevassa videossa näytetään, kuinka kahvat vaihdetaan:

Oman turvallisuutesi takia suosittelemme harkitsemaan heijastimien kiinnittämistä sauvoihin, jotta olisit näkyvä liikenteessä. Sauvat ovat hiihtäessä kaikkein liikkuvin osa ja sen takia paras tapa saada huomiota autoilta pimeällä hiihdettäessä. Useissa valikoimassamme olevissa rullahiihtosauvoissa on heijastimet valmiiksi - lue tarkempia tietoja kunkin tuotteen tuotetiedoista.

Onkin tarpeetonta sanoa, että rullahiihtäessä sinun tulisi myös käyttää kypärää, sillä nopeutesi voi olla 30 km/h.

Toivomme, että oppaamme on ohjannut sinua oikeaan suuntaan ja vastannut kaikkiin rullasuksiin ja niiden ostamiseen liittyviin kysymyksiin. Jos jokin jäi silti mietityttämään, tai et ole varma mitkä rullasukset sinun kannattaisi ostaa, otathan epäröimättä meihin yhteyttä.

Tuoteryhmät

SkatePro
Yksityisyyden suoja Evästeet Toimitusehdot