×
VALIKKO

Skeittilaudan trukit

Trukit vaikuttavat skeittilautasi ajotuntumaan, kääntymiseen sekä siihen, voiko sillä tehdä temppuja vai ei. Tästä oppaasta voit lukea lisätietoja trukeista sekä siitä, kuinka ne vaikuttavat skeittaustyyliisi.

Skeittilaudan trukit ova dekin alla sijaitsevat T-malliset osat, joissa renkaat ovat kiinni. Ne varmistavat, että dekki reagoi haluamallasi tavalla. Oikean trukkiparin avulla sinä sekä skeittilautasi pystytte suoriutumaan paremmin.

Jos olet aloittelija, on hyvä ajatus valita complete skeittilauta, jossa trukit on asennettu valmiiksi. Mutta jos haluaisit ostaa trukit erikseen, on tällöin kaikkein tärkeintä kiinnittää huomiota trukkien leveyteen. Jos sinulla on enemmän kokemusta lautailusta ja haluaisit ymmärtää trukkeja paremmin, voit lukea tämän oppaan saadaksesi lisätietoa jokaisesta osasta ja samalla saada vinkkejä niiden kustomointiin, jotta trukit sopisivat juuri sinun skeittaustyyliisi.

Trukkien koko - mikä koko pitäisi valita?

Ensimmäinen asia, johon sinun tulisi kiinnittää huomiota trukkeja valitessa on se, sopivatko ne skeittilautaasi vai eivät. Trukkien leveyden (renkaat mukaan lukien) tulisi olla sama, kuin dekin leveyden. jolloin saat optimaalisen vakauden. Jos trukit ovat liian leveät, saatat vahingossa osua renkaisiin kengilläsi (shoe bite) ja jos ne ovat liian kapeat, skeittilauta on epävakaa.

Kuinka trukit mitataan?

Yleensä trukkien mittaamiselle ei kuitenkaan ole tarvetta, sillä koko on mainittu valikoimassamme olevien trukkien tuotesivuilla. Jos sinun on kuitenkin tarpeen mitata trukit, sinun tulisi mitata joko dekin leveys tai hangerin leveys ja noudattaa Trukkien koko-opasta selvittääksesi, minkä kokoiset trukit tarvitset lautaan tai päinvastoin.

Trukin profiili - low, mid vai high?

Trukkeja on saatavilla low, mid ja high-profiileilla. Se, minkä näistä valitset riippuu skeittaustyylistäsi.

  • Low-trukeissa on lyhyempi kingpin, ja siten lyhyempi etäisyys maahan. Tämä tarkoittaa myös sitä, niiden kanssa tulisi käyttää pienempia renkaita. Sen lisäksi trukit ovat vakaammat, tehden niistä erinomaisesti soveltuvat temppuihin.
  • Mid-trukit ovat erityisen suosittuja parkki- ja street ajossa
  • High-trukeissa on pidempi kingpin, ja siten pidempi etäisyys maahan. Tämä tekee niistä erinomaisesti soveltuvat carvingiin ja kruisailuun kaupungilla, koska voit painaa lautaa alemmas ja tehdä tiukempia käännöksiä. Näiden trukkien kanssa käytetään usein isompia renkaita. Jos renkaat hankaavat dekkiin (wheel bite), on suositeltavaa lisätä korotuspalat.

Trukin profiili on mainittu tuotesivulla.

Korotuspalat - säädä trukkien korkeutta ja vältä "wheel bite"

Korotuspalat ovat muovista tai kumista valmistettuja levyjä, jotka voidaan asettaa dekin ja baseplaten väliin tuomaan lisätilaa dekin ja renkaiden väliin. Lisäämällä yhden tai useamman korotuspalan teet trukeistasi korkeammat ja vältät näin "wheel biten". "Wheel bite" ilmenee, kun dekki ja rengas koskettavat toisiaan. Tämä voi haitata skeittaamista suuresti ja ja jopa pilata skeittilautasi. Korotuspaloja voidaan myös käyttää tärinän vaimentamiseen, tehden kruisailusta mukavampaa.

Korotuspalat eivät ole oleellinen osa trukkeja, mutta ne voidaan ostaa tarvittaessa. Niitä on saatavilla eri väreissä sekä erityylisinä ja ne ovat usein melko edullisia lisätarvikkeita.

Kalliit vai edulliset trukit? -Osta tunnetuilta brändeiltä

Koska trukit kestävät todennäköisesti kauemmin kuin skeittilautasi dekki ja renkaat, hieman kalliimpien trukkien ostaminen tunnetulta valmistajalta maksaa itsensä takaisin. Laatu on tyypillisesti parempi ja ne kestävät käytössä kauemmin. Samalla ne ovat myös joustavampia, tehden skeittilaudan hallinnasta helpompaa. Pystyt myös paremmin kustomoimaan skeittilautasi kokoonpanoa skeittaustyyliisi sopivaksi.

Painavat vai kevyet trukit?

Painavammilla skeittilaudan trukeilla on usein helpompi grindata, mutta samaan aikaan skeittilaudan korkealle saaminen voi olla vaikeaa. Tästä johtuen on tärkeää harkita, tulisiko sinun hankkia painavat vai kevyet trukit. Jos et ole isokokoinen, on tärkeää valita kevyet trukit, eritoten jos tarkoituksenasi on tehdä paljon hyppytemppuja. Toisaalta, jos sinulla on paljon voimaa laudan ilmaan potkaisemiseksi, painavat trukit saattaisivat tällöin olla parempi valinta.

Mistä osista trukki koostuu?

Trukki koostuu useista osista, kuten trukkikumista, kingpinistä, baseplatesta, hangerista ja akselista. Tässä osiossa opit lisää jokaisesta osasta, jotta ymmärtäisit kuinka jokainen osa vaikuttaa skeittilautaasi.

Kingpin

Kingpin on oleellinen osa trukkia, sijaiten trukkikumin sisällä, pitäen kaikki osat yhdessä. Jos kingpin rikkoutuu, se on mahdollista vaihtaa eikä sinun tarvitse ostaa kokonaan uusia trukkeja.

Kingpin on trukin ainoa osa, jonka avulla voit säätää kuinka jäykästi tai löysästi lauta kääntyy. Saatuasi enemmän lautailukokemusta, voit testata muutamia erilaisia säätöjä:

  • Tiukempien käännösten saamiseksi löysennä kingpiniä
  • Tehdäksesi laudasta vakaampi, kiristä kingpiniä

Jos ostat complete skeittilaudan (normaali kokoonpano), sinun ei yleensä tarvitse säätää kingpiniä, sillä se on säädetty valmiiksi sopimaan aloittelijalle.

Trukkikumit

Trukkikumit ovat pyöreitä, kingpinin ympärillä olevia uretaanimuovisia renkaita. Ne toimivat melkein samalla tavalla kuin jousi, siirtäen paineen jaloistasi trukkeihin, tehden näin kääntymisen mahdolliseksi. Trukkikumien kovuus vaikuttaa siihen, kuinka paljon skeittilauta voi kääntyä:

  • Kovat trukkikumit soveltuvat temppuihin, sillä trukeista tulee jäykemmät ja vakaammat, helpottaen tasapainossa pysymistä laskeutuessa. Toisaalta laudan kääntyminen vaatii tällöin enemmän.
  • Pehmeät trukkikumit soveltuvat kruisailuun ja carvingiin, jossa teet tiukkoja käännöksiä. Ne reagoivat nopeammin jalkojen paineeseen, joka siirtyy trukkikumeihin ja siitä edelleen trukkiin.

Hangeri

Akseli menee hangerin läpi ja on osa, jossa renkaat ovat kiinni. Ahkeran käytön jälkeen akseli saattaa alkaa liukua toiselle puolelle, johtaen yhteen löysään ja yhteen hyvin tiukkaan renkaaseen. Jos näin käy, voit varovaisesti vasaran avulla laittaa sen takaisin paikoilleen. Mutta jos ongelma ilmenee usein, on suositeltavaa hankkia uudet trukit sen sijaan, että kamppailisit ongelman kanssa.

Tutustu valikoimassamme oleviin skeittilaudan trukkeihin, joita on saatavilla eri kuoseissa, useilta eri valmistajilta.

Ota meihin yhteyttä, jos sinulla on jotain kysyttävää. Olemme aina valmiita auttamaan :)

Tuoteryhmät