×
Valikko

Suksien ostaminen keskitason laskettelijoille

Jos sinulla on jo jonkin verran kokemusta laskettelusta, ja tahdot hankkia taitotasollesi sopivat laskettelusukset, voi tästä oppaasta olla sinulle apua. Koska et ole enää aloittelija ja laskettelet jo varmalla otteella, tarvitset edistymistä varten paremmin reagoivat sukset.

Markkinoilta löytyy runsaasti erityyppisiä suksia, jotka eroavat toisistaan kokonsa ja muotonsa puolesta. Aloita valitsemalla itsellesi parhaiten sopiva suksityyppi ja sopivan suksien pituus. Lisäominaisuudet kuten leveys, kääntösäde sekä erilaiset suksiprofiilit auttavat sinua tekemään suksista yksilölliset. Meidän tavoitteenamme on auttaa sinua löytämään täydelliset sukset seuraavaa hiihtolomamatkaasi varten, jotta voisit nauttia harrastuksesta täysin rinnoin.

Jos olet vasta tutustumassa lajiin, tai aloittelija, kannattaa sinun tutustua toiseen oppaaseemme. Lue lisätietoja: Suksien ostaminen aloittelijoille.

ALL MOUNTAIN -SUKSET - PARHAAT SUKSET MONIPUOLISEEN KÄYTTÖÖN

All Mountain -sukset ovat täydellinen valinta heille, jotka tahtovat nauttia laskettelusta sekä rinteessä että rinteen ulkopuolella. Tämäntyyppisten suksien avulla nautit menosta koko päivän ajan, joutumatta miettimään lumen koostumusta mäkiä lasketellessasi. Koska all mountain -sukset on luotu toimimaan erilaisissa lumiolosuhteissa, eivät ne tarjoa ihanteellista vauhtia millään tietyntyyppisellä alustalla. All mountain -suksien tyypillinen ominaisuus on rocker-tyyppinen kärki, jossa suksen kärkiosa nousee ylöspäin. Näin sukset kääntyvät helpommin, ja selviytyvät muhkuraisesta lumesta. Jos haluat hankkia vain yhden suksiparin kaikenlaiseen käyttöön, ovat all mountain -sukset sinun valintasi.

All Mountain -suksien valitseminen:
All Mountain -suksia on tarjolla joka lähtöön, ja niiden erilaisia lumiolosuhteita varten luodut ominaisuudet voivat vaihdella. Yksi oikeanlaisten suksien valintaa helpottava tekijä on suksien vyötärön leveys. All mountain -suksien vyötärön leveys vaihtelee tavallisesti 80 - 100 mm väliltä. Kapeampi vyötärö sopii paremmin rinteessä lasketteluun, ja leveämpi vyötärö vastaavasti pehmeälle lumelle. Jos laskettelet suurimmaksi osaksi rinteessä ja vain toisinaan rinteen ulkopuolella, kannattaa sinun valita vyötärön leveys, joka on lähempänä 80 mm. Jos toisaalta nautit pehmeämmästä lumesta rinteiden lähistöllä valitse vyötärön leveys, joka on lähempänä 100 mm.

Osta uudet All Mountain -sukset

RINNESUKSET - PARAS VALINTA carvingiin huolletuilla rinteillä

Jos rakastat hoidettuja rinteitä ja kovaa alustaa, ja tehdot keskittyä tekniikkaasi, ovat rinnesukset sinulle oikea valinta. Rinnesuksien kapea vyötärön leveys vaihtelee väliltä 68 - 80 mm, ja niistä löytyy hyvää pitoa sekä hallintaa tarjoava camber-profiili.

Rinnesuksien valitseminen:
Rinteessä viihtyvät laskettelijat kehittävät usein tietynlaista kääntymistä korostavan tyylin. Rinnesuksien valinnassa kannattaakin kiinnittää huomiota laskettelutyyliin sopivan suksien kääntösäteen valintaan. Rinnesuksien kääntösäde on tavallisesti 13 - 17 metriä: mitä pienempi numero, sitä lyhyemmät käännökset. Ja koska rinnesuksia löytyy huikea valikoima, kannattaa ne valita sopivan taitotason mukaisesti. Aloittelijoille sopivat rinnesukset ovat pehmeämmät, kun taas konkareille tarkoitetut sukset ovat jäykempiä ja painavampia.

Rinnesuksien joukosta löytyvät myös huippulaadukkaat kilpasukset, jotka ovat yleensä erittäin jäykkiä ja suorituskeskeisiä. Slalom -kilpasukset (SL) on varustettu erittäin pienellä, noin 10 - 13 mm kääntösäteellä, kun taas vakautta vaativien Giant Slalom -kilpasuksien (GS) kääntösäde on 22 m tai enemmän.

Osta uudet laskettelusukset rinteeseen

PARKKISUKSET/TWIN TIP -SUKSET - PARHAAT SUKSET TEMPPUILUUN

Parkkisukset ovat ihanteellinen valinta parkissa suoritettavia hyppyjä, half pipea ja temppuja varten. Niiden tärkein ominaisuus on suksien twin tip-profiili, jossa sekä suksien kärki että kanta nousevat terävästi ylöspäin. Näin lähdöt ja laskeutumiset sujuvat myös takaperin, ilman että suksien kannat juuttuvat lumeen. Suksien siteet on tavallisesti asennettu lähemmäs suksien keskiosaa, mikä auttaa painon oikeanlaista jakautumista pyörimistä sekä hyppyjä vaativissa tempuissa.

Parkkisuksien valitseminen:
Kun kyseessä on täydellisten parkkisuksien valinta, kannattaa sinun miettiä etukäteen millaisia temppuja tahdot harjoitella. Jos mielessäsi on ensisijaisesti hauskanpito ja temppuilu laatikoiden ja reilien päällä, valitse vakautta tarjoava suurempi vyötärön leveys, noin 85 mm - 105 mm väliltä. Nämä parkkisukset ovat yleensä melko pehmeitä ja joustavia. Jos sen sijaan tahdot nauttia vauhdista ja isoista hypyistä, tarvitset kapeammat sukset, joiden vyötärö on 80-95 mm. Nämä sukset ovat huomattavasti jäykempiä, ja tarjoavat vakautta kovaan vauhtiin ja hypyistä laskeutumisiin.

Osta uudet parkkisukset

VAPAALASKUSUKSET / puuterisukset - PARHAAT SUKSET PUUTERILUMiLLE

Freeride- eli vapaalaskusukset on tarkoitettu rinteen ulkopuolella viihtyville ja puuterilumesta pitäville laskettelijoille. Suksien leveys (noin 90 - 120 mm) yhdessä kärjen reilun rocker-muodon kanssa auttavat suksia pysymään lumen pinnalla, ja helpottavat kääntymistä. Vaikka syvässä lumessa lasketteleminen on kovin erilaista hoidetuista ja kovalumisista rinteistä, kannattaa kokemusta hankkia ensin rinteestä ja jättää vapaalaskusuksien hankkiminen hieman myöhemmälle. Jotta voisit nauttia seikkailuistasi huolettomasti ja turvallisesti, suosittelemme asianmukaisia lumivyöryvarusteita.

Freeride- eli vapaalaskusuksien valitseminen:
Freeride suksien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota laskettelutyyliisi sopivaan, optimaaliseen vyötärön leveyteen. Jo tämä askel auttaa valikoiman rajaamisessa ja vie sinut kohti oikeaa valintaa. Suuremmalla vyötärön leveydellä (100 mm tai enemmän) varustetut vapaalaskusukset pitävät sinut lumen pinnalla ja säästävät energiaasi. Nämä ovatkin loistava valinta heille, jotka tahtovat lasketella syvässä lumessa. Leveät sukset eivät sovellu rinteeseen, sillä niiden hallitseminen kovalla lumella on vähäisen pidon vuoksi hankalaa. Jos harkitset monipuolisempia suksia, jotka sopivat pehmeämmälle lumelle ja tarjoavat samalla hyviä hallintaominaisuuksia, on 90-100 mm levyinen vyötärö parempi vaihtoehto. Nämä sukset sopivat erityisen hyvin rinteiden läheisyydestä löytyvään metsään.
Yksinkertaistetusti voidaan siis sanoa, että mitä leveämmät sukset ovat, sitä paremmin ne pysyvät lumen pinnalla - ja sitä hankalampaa niiden hallinta on kovalla lumella.

Osta uudet vapaalaskusukset

TOURING SUKSET / backcountry sukset - PARHAAT SUKSET seikkailuihin LASKETTELUKESKUKSEN ULKOPUOLELLA

Touring sukset ovat seikkailunhaluisten laskettelijoiden valinta, ja sopivat rinteiden ulkopuolisille tutkimusmatkoille. Nämä sukset vaativat oikeanlaisia lisävarusteita, kuten touring siteet sekä nousukarvat, joiden avulla kiipeät vuoren huipulle ennen laskemista. Touring suksien leveys voi vaihdella keskimitasta aina leveään (80 - 120 mm) ja ne ovat kevyet sukset, jotta ylämäkeen kiipeäminen olisi helpompaa. Nämä ovat todelliset niche-sukset, joiden käyttäminen vaatii vankkaa taitoa - touring sukset on tarkoitettu lähinnä eksperttejä varten. Muistathan hankkia seikkailuja varten tarpeelliset lumivyöryvarusteet.

Touring suksien valitseminen:
Kun kyseessä on touring suksien valinta, mieti ensinnäkin suositko enemmän ylämäkeen nousuja vai laskettelua.
Lasketteluun ja puuterilumelle paremmin sopivat touring sukset ovat yleensä pidemmät (enintään 10 cm vartalon pituutta pidemmät). Ja jotta ne kelluisivat hyvin lumen pinnalla, ovat nämä sukset myös hieman leveämmät vyötärön kohdalta (95 mm tai enemmän). Ylämäkinousuihin keskittyneet valitsevat sen sijaan lyhyemmät sukset, jotta ne olisivat mahdollisimman kevyet. Suksien tulisi ulottua noin leukaan asti. Nämä touring sukset ovat yleensä myös kapeammat (95 mm tai vähemmän).

Osta uudet touring-sukset

Valitse sopivan pituiset laskettelusukset

Sopivan pituiset sukset riippuvat omasta pituudestasi, taitotasostasi, sekä valitsemastasi suksityypistä.

Useimmat sukset ovat saatavilla 4 tai 5 eri koossa, joten voit valita kokotaulukon avulla itsellesi parhaiten sopivan pituuden (3 cm pidemmät tai lyhyemmät sukset eivät aiheuta hankaluuksia).

Myös paino ja laskettelutyyli vaikuttavat suksien oikeanlaisen pituuden valintaan. Jos olet keskimääräistä huomattavasti painavampi tai kevyempi, voit valita pidemmät tai lyhyemmät sukset sen mukaisesti: lyhyemmät sukset kevyille laskettelijoille, ja pidemmät sukset painavammille laskettelijoille. Laskettelutyyli voidaan rinnastaa vauhtiin, joten aggressiiviseen ja vauhdikkaaseen menoon tarvitaan pidemmät sukset vakautta tuomaan. Varovaisemmat laskettelijat pitävät huolen suksien hyvistä hallintaominaisuuksista valitsemalla hieman lyhyemmät sukset.


kuva osoittaa sopivan suksien pituuden keskitason laskettelijalle

All Mountain-/
Rinnesukset
Twin tip-/
Parkkisukset
Freeride-/
Backcountry sukset
Ensikertalainen pituutesi -20 cm -10 cm -5 cm
Aloittelija pituutesi -15 cm -10 cm -5 cm
Keskitaso pituutesi -10 cm -5 cm pituutesi
Edistynyt pituutesi -5 cm pituutesi pituutesi
Expert pituutesi pituutesi +5 cm

Sukset siteillä vai ilman siteitä

Laskettelusiteet ovat suksien tärkeä osa. Ne eivät ainoastaan kiinnitä sinua suksiisi, vaan pitävät lisäksi huolta turvallisuudestasi. Kaikki rinnesukset ja suurin osa all mountain -suksista on valmiiksi varustettu laskettelusiteillä. Näin et joudu huolehtimaan oikeanlaisten siteiden valinnasta, ja voit olla varma että suksista löytyvät siteet sopivat suksiin oikeanlaista taitotasoa noudattaen. Siteillä varustetut laskettelusukset ovat helposti kooltaan säädettävät, mikä on tärkeä ominaisuus silloin kun vuokraat laskettelumonot, tai jaat monot perheenjäsenten kanssa.

Jos laskettelusuksia ei ole varustettu siteillä, on ne hankittava erikseen - tämä tarjoaa sinulle mahdollisuuden kustomoida valinta haluamallasi tavalla, ja valita mihin kohtaan suksiasi tahdot siteet asentaa. Tämä on hyödyllistä ja kätevää kokeneille vapaalasku- tai parkkikonkareille. Siteiden asennus ammattilaisella voi olla hintavaa, mutta jos ostat sukset ja siteet SkateProlta tarjoamme siteiden asennuksen kaupan päälle. Lisätietoa laskettelusiteistä löydät täältä: Ostaessasi siteet laskettelusuksiin.

Vyötärön leveys

Aivan kuten suksien pituudella, myös leveydellä voi olla suuri vaikutus suoritukseesi. Suksien vyötärön leveys on erityisen tärkeä mitta, ja se mitataan suksien kapeimmasta kohdasta. Lukema tarkoittaa suksen reunojen välistä etäisyyttä.

Vyötärön leveyttä tarkoittava numero löytyy aina suksien tiedoista, ja sitä ympäröivät suksien kärjen sekä kannan mitat: Kärki - Vyötärö - Kanta. Vyötärön leveys on aina keskimmäinen numero. Esimerkki: 141/108/124mm.

Kapealla vyötäröllä varustetut laskettelusukset kääntyvät yleensä helpommin, sillä reunalta toiselle siirtyminen on nopeampaa. Laskettelijan paino keskittyy kapeammalle/pienemmälle alueelle, mikä lisää pitoa lumella. Leveämmällä vyötäröllä varustetuista suksista löytyy suurempi pinta-ala, minkä ansiosta ne kelluvat paremmin puuterilumen pinnalla, ja tarjoavat vakautta epätasaisella tai muhkuraisella lumella lasketteluun.

Kääntösäde

Yksinkertaisesti ilmaistuna kääntösäde määrittelee sen, kuinka helppo suksia on kääntää. Kääntösäde on tavallisesti merkitty suksimallin tietoihin.

Kysymykseen siitä, mikä suksien kääntösäde on paras, ei löydy universaalia vastausta - tämä riippuu valitusta laskettelutyylistä sekä suksityypistä. Kääntösäde voidaan jakaa 3 kategoriaan: pieni, keskisuuri ja suuri.

Pieni kääntösäde löytyy useimmiten rinnesuksista, ja on säteeltään 17 metriä tai vähemmän. Tämä sopii erinomaisesti hoidetussa rinteessä lasketteluun ja niille laskettelijoille, jotka pitävät nopeista ja lyhyistä kääntymisistä.

Keskisuuri kääntösäde löytyy yleensä All Mountain -suksista, ja on säteeltään 17-22 metriä. Tämä on hyvä valinta sekä rinteessä että rinteen ulkopuolella laskettelun yhdistelmään.

Suuri kääntösäde löytyy vapaalaskusuksista, ja on 22 metriä tai enemmän. Suurella kääntösäteellä varustetut sukset ovat todella vakaat syvässä lumessa ja kovassa vauhdissa, joten ne sopivat nopeaan ja aggressiiviseen lasketteluun.

Suksiprofiilit - Rocker ja Camber

CAMBER

Camber-muotoilluista suksista löytyy kaareva muoto lähes koko suksen pituudelta, minkä ansiosta suksen keskiosa nousee irti alustasta. Camber-muotoilu lisää painetta suksen kärjen ja kannan alueilla, parantaen suksen reunaominaisuuksia. Lähes kaikki rinnesukset, sekä useat all mountain- ja vapaalaskusukset on varustettu camber-muodolla.

ROCKER/REVERSE CAMBER

Rocker-muoto tarkoittaa suksen ylöspäin kaartuvaa kantaa ja kärkeä. Rocker parantaa suksen kelluntaominaisuuksia syvän lumen pinnalla, ja tekee kääntymisten aloittamisesta sekä lopettamisesta helpompaa. Lähes kaikista suksityypeistä löytyy rocker-muoto, poikkeuksena eräät rinnesukset.

FULL ROCKER

Tämä profiili on tarkoitettu puuterilumelle, ja tekee kääntymisestä helpompaa. Suksen kanta ja kärki ovat irrallaan alustasta, joten sukset tuntuvat lyhyemmiltä, ja niiden hallitseminen helpommalta.

TIP ROCKER

Tarjoaa mukavaa hyvän hallinnan ja reunaominaisuuksien tasapainoa. Lähes koko suksen mittainen camber pitää huolen tehokkaasta reunapidosta sekä hallinnasta, ja suksien kärjen rocker-muoto puolestaan lisää suksien leikkisyyttä, parantaen niiden ominaisuuksia puuterilumella.

TIP & TAIL ROCKER

Tämä rocker-yhdistelmä on erittäin suosittu suksiprofiili, mikä on sen monipuolisuuden ansiota. Tip & tail rocker sopii loistavasti puuterilumelle, mutta suksien camber-muoto parantaa niiden all mountain -ominaisuuksia. Hoidetussa rinteessä sukset tuntuvat kärjen ja kannan rocker-muodon vuoksi tavallista lyhyemmiltä.

TWINTIP

Korotettu kärki ja kanta mahdollistavat laskettelun, hypyt ja laskeutumiset takaperin. Kaiken kaikkiaan twintip-sukset ovat erittäin leikkisät. Suksien siteet on usein asennettu lähelle suksien keskiosaa, jotta tasapaino säilyisi temppuillessa paremmin.

Muita hyödyllisiä oppaita

Tuoteryhmät

SkatePro
Yksityisyyden suoja Evästeet Toimitusehdot