×
Valikko

Skeittilaudan ostaminen keskitason skeittaajille

Tämän oppaan aiheena ovat temppu- eli trikkiajoon tarkoitetut skeittilaudat, jotka sopivat kadulla, parkissa tai bowlissa skeittaukseen. Jos sen sijaan etsit kruisailuun tai matkantekoon tarkoitettua skeittilautaa, tutustu Kruiserilaudat- tai Longboardit -oppaisiimme.

Jos olet skeitannut jo jonkin aikaa, ovat trikkisi jo edistyneemmällä tasolla, ja skeittilauta ottaa osumaa tämän tästä. Tässä vaiheessa tarvitse laadukkaan ja kestävän skeittilaudan, joka kestää trikkiajon aiheuttamat kolhut. Skeittilautojen laatu ja hinta kulkevat käsi kädessä, joten mitä suuremman summan olet valmis investoimaan, sitä korkealaatuisempia ovat skeittilaudan dekki, trukit, renkaat sekä muut osat - näin laudan suorituskyky sekä kestävyys paranevat huomattavasti.

Sinun on siis tullut aika hankkia vahva ja luotettava skeittilauta, tai päivittää omaa lautaasi uusilla osilla. Saatatpa jopa harkita kustomoidun skeittilaudan kokoamista alusta saakka.

Mitä tietoja löydät tästä oppaasta?

Tämän oppaan avulla voit hankkia tietoa skeittauksen eri tyylisuuntauksista, kuten kadulla, parkissa, vertissä tai bowlissa ajosta, sekä tutustua parhaimpiin kokoonpanoihin näitä toisistaan eroavia tyylejä silmälläpitäen.
Saat hyödyllisiä vinkkejä siitä, kuinka oikeankokoinen skeittilauta kannattaa valita kengänkoon, ajotyylin ja painon perusteella.

Lisäksi tämä opas tarjoaa näkökulmia siihen, kannattaako skeittilauta kustomoida ja koota itse, vai onko complete-lauta sittenkin parempi valinta.

Lopuksi kerromme vielä skeittilaudan osista kuten dekistä, trukeista, renkaista sekä laakereista, ja näiden osien vaikutuksesta laudan suorituskykyyn - näin osaat valita omaa tyyliäsi ja tarpeitasi vastaavan täydellisen skeittilaudan.

Skeittaustyylit

Vaikka erilaisia skeittaustyylejä on olemassa runsain mitoin, taitavat useimmat skeittaajat monia tyylejä sen sijaan, että he käyttäisivät vain yhtä. Sinun ei ole siis pakko hankkia erilaista skeittilautaa jokaista tarkoitusta varten, vaan miettiä missä aiot enimmäkseen skeitata.

ParkKI JA KATU

Skeittiparkissa ja kadulla suoritetut trikit ovalta suurimmaksi osaksi samoja. Vaikka esteet voivat näyttää parkissa hyvinkin erilaisilta, on parkit luotu katuominaisuuksia matkimalla - funboksit, half-pipet, portaat, reilit ja muut trikkiesteet ovat katuajossa penkkejä, jalkakäytävän reunoja, seiniä ja kaiteita. Jos sinulta sujuu katuskeittaus, onnistuvat temput todennäköisesti myös parkissa.

Parkki/katuajoon sopivan skeittilaudan valitseminen:

Skeittasitpa sitten parkissa tai kadulla, on yksi ominaisuus ylitse muiden: dekin oikea koko. Muihin tyyleihin, kuten verttiin verrattuna, on skeittilauta tavallisesti kapeampi, mikä tekee siitä paremmin reagoivan, hallittavan ja helpommin flipattavan. Myöhemmin tässä oppaassa kerromme siitä, kuinka valitset oikeankokoisen skeittilaudan.

Parkkiin ja kadulle sopivaa skeittilautaa valitessa kannattaa ottaa huomioon myös ajoalusta, ja sille parhaiten sopivat renkaat. Tästä kategoriasta löytyvät renkaat ovat yleensä halkaisijaltaan 50 - 56 mm, ja renkaiden kovuusaste on 95 - 100 A. Vaikka nämä vaatimukset täyttävät renkaat ovat jo suhteellisen varma valinta, voivat seuraavat tiedot auttaa sinua valintaprosessissa.
Todella sileällä parkkialustalla erittäin kovat skeittirenkaat liukuvat helposti, joten parempaa pitoa parkkiajoon kannattaa etsiä pehmeämmistä sekä halkaisijaltaan suuremmista renkaista.

Jos sen sijaan skeittaat lähinnä kadulla, löytyy jalkojasi alta usein kova ja karkea pinta. Liukuminen ei siis ole ongelma, mutta pehmeämmät renkaat tarjoavat miellyttävämpää ajoa. Katuskeittaajan kannattaa valita halkaisijaltaan pienemmät ja ketterämmät renkaat - tosin jo alusta on todella karkea ja epätasainen, rullaavat suuremmat renkaat pikkukivien yli helpommin, etkä jää jumiin.

Hanki Complete Skeittilaudat

Vert/Transition JA Bowl

Vert-skeittaukseen kuuluvat vert-rampit ja megarampit, ja tyylin avainsanoja ovat nopeus sekä vakaus, sillä tavoitteena on vauhdin kiihdytys laskeutumisten aikana sekä korkeat hypyt. Tämä on tyyleistä harvinaisempi, sillä isoja ramppeja ei löydy joka kulman takaa.

Bowl tarkoittaa bowlissa/kourussa skeittausta, ja eroaa vert-skeittauksesta kuin päivä yöstä. Vert-skeittauksen tarkoitus on hypätä korkeammalle, kun taas bowlissa "surffataan" kourun sisällä ja vaihdetaan suuntaa jatkuvasti. Nämä tyylit eroavat toisistaan siis erittäin paljon, mikä tarkoittaa myös erilaisia kokoonpanoja.

Skeittilaudan valitseminen vert- tai bowl -skeittausta varten:

Olipa intohimonasi sitten bowl tai vert, tarvitset tarkoitukseen katu- tai parkkiajoon verrattuna leveämmän dekin. Leveä dekki tarjoaa parempaa tasapainoa, ja skeittilauta tuntuu vakaammalta myös kovassa vauhdissa.

Tämä ei tarkoita sitä, ettetkö voisi käyttää tavallista skeittilautaa bowlissa ajoon, mutta leveämpi dekki on hyödyksi, sillä suurempi pinta-ala takaa vakaampaa ajoa.
Toisinaan erot ovat hyvinkin pieniä, ja tarjolla on katudekkejä vain noin 0.25 tuumaa leveämpiä dekkejä (katso koko-opas). Vert- ja bowl -skeittidekkien keskimääräinen leveys on noin 8.5 - 9 tuumaa.

Renkaiden valitseminen vert- ja bowl -skeittaukseen riippuu pitkästi omista mieltymyksistä - mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Sinun kannattaa siis kokeilla ja löytää omasi kokemuksen perusteella.
Eräät bowl-skeittaajat esimerkiksi käyttävät pienehköjä renkaita, jotka ehkäisevät "rengaspuremia", kun taas toiset tahtovat suuremmat renkaat, jolloin vauhdin kiihdyttäminen sujuu helpommin ilman hirveää potkimista. Bowlissa kannattaa säästää voimia mahdollisimman paljon, sillä laji voi olla todella rankka. Pehmeät renkaat tarjoavat liikaa pitoa, mikä hidastaa vauhtiasi. Renkaan kovuuden tulisikin olla noin 97A - 99A.
Vert-skeittaus vaatii kovaa vauhtia ja isot, 56mm - 58mm renkaat. Vähäinen pito riittää, jottei vauhti hidastu liikaa, joten renkaan kovuus voi olla 98A ja siitä ylöspäin.

Hanki Complete Skeittilaudat

Oikean koon valitseminen

Kun olet valitsemassa oikeankokoista skeittilautaa, varmista ensin dekin leveys: sen tulee olla tarpeeksi leveä jalkojasi varten, jotta laudan ohjaaminen sujuisi vaivattomammin. Kengänkoostasi riippuen voit valita pienemmän tai leveämmän skeittilaudan, kokotaulukon ohjeiden mukaisesti. Jos dekki on liian kapea jaloillesi, tuntuu skeittilauta allasi epävakaalta. Jos dekki on sen sijaan liian leveä, on sen hallitseminen vaikeampaa eikä lauta reagoi tehokkaasti.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa: jos kengänkokosi on EU45 tai sitä isompi, kannattaa sinun valita vähintään 8” tuuman levyinen dekki, sillä pienemmällä dekillä laskeutuminen trikkiajossa voi olla vaikeaa.

Skeittilaudan leveys Suositeltu ikä Kengänkoko US Kengänkoko UK Kengänkoko EU
6.5" 3 - 5 6C - 11C 5Y - 10Y 23 - 28
6.75" 3 - 5 7C - 11C 6Y - 10Y 24 - 28
6.825" 4 - 6 9C - 12C 8Y - 11Y 26 - 30
7.0" 5 - 7 10C - 1 9Y - 12Y 28 - 32
7.125" 6 - 8 11C - 2 10Y - 1 29 - 33
7.25" 7 - 9 12C - 3 11Y - 2 30 - 34
7.375" 8 - 10 13C - 4 12Y - 3 31 - 35
7.5" 9 - 11 1 - 6 13Y - 5 32 - 38
7.625" 10 - 12 2 - 7 1 - 6 33 - 39
7.75" 12 - 14 4 - 9 3 - 8 35 - 42
7.875" 12 - 14 4 - 9 3 - 8 35 - 42
8" & yli 14 & yli 9 & yli 8 & yli 42 & yli

Myös paino ja ajotyyli voivat vaikuttaa laudan ihanteelliseen kokoon.
Jos painat keskimääräistä enemmän, voit valita 0,25 tuumaa suuremman laudan. Mutta jos painosi on noin 100kg paikkeilla, laudan leveyden tulisi olla vähintään 8.5 tuumaa, kenkäsi koosta riippumatta.
Leveämpää dekkiä (noin 0.25 tuumaa) kannattaa harkita myös, jos tahdot harrastaa vert- tai bowl -skeittausta, sillä leveä dekki tarjoaa vakaampaa ajoa. Ramppiskeittaajat käyttävät yleensä 8.5 - 9 tuuman levyisiä dekkejä, sillä laskeutumiset sujuvat niillä helpommmin.

Complete skeittilauta vai kustomoitu skeittilauta

Kannattaako valita complete-lauta vai kustomoitu kokoonpano? Jos olet skeitannut jo jonkin aikaa, ovat molemmat vaihtoehdot sinulle sopivia. Jos sinulla ei ole vielä juurikaan kokemusta, voi complete skeittilauta olla parempi vaihtoehto.

Tarjolla on lukuisia hyvälaatuisia complete skeittilautoja, joiden grafiikat ovat toinen toistaan hienompia. Complete skeittilauta tulee yleensä alusta asti rakennettua kustomoitua lautaa edullisemmaksi. Lisäksi complete-lauta on vaivaton valinta - et joudu huolehtimaan oikeanlaisten ja toisiinsa sopivien osien valinnasta, tai skeittilaudan kokoamisesta. Sinun tarvitsee ainoastaan valita ajotyyliisi sopiva skeittilauta sekä oikea koko, ja complete-lauta on valmis käytettäväksi.
Lisäksi voit päivittää lautaa myöhemmin hankkimalla siihen uudet trukit tai muita osia.

Complete skeittilaudat on yleensä varustettu standardikokoonpanolla, mutta niistä voi löytyä eroavaisuuksia laudan osien, kuten renkaiden tai dekkimateriaalien suhteen.


Vinkki: Päivitä skeittilauta uusien trukkien tai renkaiden avulla: Voit hankkia complete-laudan ja päivittää sitä uusilla renkailla tai trukeilla tarpeen sattuessa. Complete skeittilaudat on varustettu laadukkailla dekeillä, joten sisäänajettu dekki kannattaa säilyttää ja päivittää vaihtamalla kokoonpanon muita osia.

Jos olet kokenut skeittaaja ja tahdot koota menopelisi omin käsin, on sinulla mahdollisuus rakentaa kustomoitu skeittilauta.
Kustomoidun kokoonpanon rakentamisen etuna on se, että pääset erikseen valitsemaan kaikki osat, jolloin lopputuloksena on juuri sinun mieltymyksiäsi sekä ajotyyliäsi vastaava skeittilauta. Haluat kenties korkeammat trukit parempaa hallintaa varten, tai suuremmat renkaat tuomaan kovaa vauhtia - tässä tapauksessa valitset itse.

Tarjoamamme Skeittilaudan Rakentaja voi olla suureksi avuksi valitessasi kokoonpanoon sopivia osia. Sen avulla varmistat, että kaikki valitsemasi osat ovat yhteensopivia, ja voit nähdä miellyttääkö lopputulos silmääsi. Kun rakennat kokoonpanon Skeittilaudan Rakentajan avulla, saat asiantuntijatiimimme kokoaman laudan, sekä lisäksi kaupanpäällisiä ja lahjakupongin.

Jos olet kokoamassa tai päivittämässä skeittilautaasi kannattaa sinun tutustua seuraaviin oppaisiin, joiden avulla teet oikeita päätöksiä osien valinnan suhteen.

Opas skeittidekkeihin

Opas skeittilaudan trukkeihin

Opas skeittilaudan renkaisiin

Jos tahdot koota skeittilaudan itse ensimmäistä kertaa, voit tutustua Kuinka rakennan skeittilaudan -oppaaseen ja opastusvideoon.

Skeittidekit

Skeittilaudan dekki on osa, jonka tärkeyttä ei kannata aliarvioida. Tahdot varmasti valita kestävän dekin, johon voit luottaa kaikissa tilanteissa.
Suosittelemme skeittidekin materiaaliksi kanadanvaahteraa. Se on laadukas puumateriaali, joka kestää rankkaakin käyttöä vaurioitumatta tai vääntymättä. Monet laatudekit on valmistettu juuri tästä materiaalista.
Kiinanvaahtera sopii paremmin aloittelijoiden tai lasten skeittidekkeihin.

Ellei lautaa ole tarkoitettu vain aloittelijoille, on skeittidekki valmistettu 7-kerroksisella rakenteella. Kerrokset ovat näkyvissä dekin sivulla, ja ne takaavat vahvuutta sekä kestävyyttä.

Kun puhutaan dekin muodosta, tunnetaan yleisimmin käytetty standardimuoto nimellä Twin-Tip- tai “popsicle”-muoto. Nousevan kärjen ja kannan ansiosta vaihto sujuu helposti, ja monipuolinen muoto sopii kaikkia ajotyylejä varten katuajosta aina vert-skeittaukseen - ainoastaan dekin kapeus tai leveys vaihtuu. Leveämmät skeittidekit tarjoavat parempaa vakautta, joten niitä käytetään erityisesti vert- tai bowl -skeittauksessa jolloin hyvä tasapaino on kovassa vauhdissa tarpeen. Kapeampi skeittidekki on sen sijaan ketterämpi ja paremmin reagoiva, ja sopii erityisesti katu- ja parkkiajoon. Kapeammasta dekistä on apua myös tasaisella maalla tehtäviin trikkeihin kuten ollieihin tai kickflippeihin.

Lisätietoja skeittidekeistä sekä dekkien muista, vähemmän tunnetuista muodoista voi lukea lisää Skeittidekki-oppaastamme.

Tutustu Skeittidekkiemme laajaan valikoimaan

Skeittilaudan trukit

Complete skeittilaudat on tavallisesti varustettu standarditrukeilla, mutta laadukkaammista laudoista löytyvät yleensä myös korkealaatuiset trukit. Trukkeja hankkiessa kannattaa luottaa tunnettuihin valmistajiin, sillä ne tarjoavat taattua laatua. Tunnettujen valmistajien trukit ovat usein kestävämpiä, sekä samalla joustavampia ja paremmin kalibroituja, jolloin skeittilaudan tarkka hallinta sujuu helpommin.

Jos tahdot rakentaa oman skeittilautasi ja hankkia trukit erikseen, kannattaa sinun lukea Opas skeittilaudan trukkeihin. Trukkeja on saatavilla eri kokoisina ja eri korkuisina, joten on tärkeää tietää millaiset trukit tukevat sinun ajotyyliäsi sekä lautaasi.

Hanki Skeittilaudan trukit

Skeittilaudan renkaat

Skeittilaudan renkaat eivät ole kaikki samanlaisia. Complete skeittilaudat voivat tulla varustettuina erikokoisilla ja kovuudeltaan vaihtelevilla renkailla, ja nämä ominaisuudet vaikuttavat ajokokemukseen merkittävästi.

ReNKAIDEN KOKO

Renkaan halkaisija (renkaan koko) vaikuttaa sekä nopeuteen että laudanhallintaan. Complete trikkilaudat on tavallisesti varustettu noin 54mm renkailla, joka on hyvä ja monipuolinen renkaan koko.

Yleisesti ottaen pätevät seuraavat ohjeet:

  • Suuremmat renkaat tarjoavat kovempaa vauhtia mutta huonompaa hallintaa
  • Pienemmät renkaat tarjoavat vähemmän nopeutta mutta parempaa hallintaa

RENKAAN KOVUUS

Renkaan kovuus kertoo rengasmateriaalin kovuudesta tai pehmeydestä, millä on suora vaikutus pitoon, tärinän vaimennukseen ja jopa käyttöikään. Trikkilaudat on usein varustettu renkailla, joiden kovuus on 90A - 100A tai enemmän - mitä korkeampi luku, sitä kovempi rengas.

Yleisesti ottaen pätevät seuraavat ohjeet:

  • Kovemmat renkaat tarjoavat kovempaa vauhtia ja pidempää käyttöikää, mutta vähemmän pitoa ja tärinänvaimennusta.
  • Pehmeämmät renkaat tarjoavat parempaa vaimennusta sekä pitoa, mutta vähemmän nopeutta sekä lyhyempää käyttöikää.

Lue kattava Opas skeittilaudan renkaisiin, jos tahdot kustomoida oman skeittilautasi ja tahdot lisätietoja.

Tutustu Skeittilaudan renkaiden laajaan valikoimaamme

Laakerit

Skeittilaudan laakereista kannattaa tietää sen verran, että niiden tarkkuus vaihtelee. Laakereiden tarkkuutta mitataan Abec-asteikolla: mitä korkeampi numero, sitä sulavammin ja nopeammin laakerit rullaavat. Kaikista nopeimpien laakereiden hankkiminen ei kuitenkaan ole aina paras valinta. Nopeimmat laakerit ovat hintavampia, mutta jos käytät lautaasi pääasiassa teknisiin temppuihin, tai lauta saa osakseen höykytystä, ei nopeimmille laakereille ole tarvetta.

Jos aiot käyttää skeittilautaasi katuajoon, tai aiot kurittaa sitä olan takaa, suosittelemme sinulle laakereita Abec 3-5 -asteikolta.
Jos vauhti on sen sijaan tarpeen, valitse kokoonpanoosi nopeammat laakerit asteikolta Abec 7-9.

Hanki Skeittilaudan laakerit

Tuoteryhmät

SkatePro
Yksityisyyden suoja Evästeet Toimitusehdot