VALIKKO
×

Kun hankit rullalautaa

Rullalaudat

Skeiteissä on enemmän hajontaa ja käyttötarkoituksia kuin voisi äkkiseltään ajatella. Skeitti ei ole vain pala puuta, jossa on pyörät alla, vaan tarkoin suunniteltu ja käsitelty urheiluväline. Näin ollen tavaratalon leluosaston tai paikallisen urheiluliikkeen valikoimista ei voi löytää samanlaista valikoimaa tai asiantuntevaa opastusta kuin erikoisliikkeestä.


Viisi seikkaa, jotka sinun tulee ottaa huomioon lautaa hankkiessasi: ensin sinun tulee valita laudan tyyppi, sitten itse lauta (dekki), sitten trukit ja viimein renkaat ja laakerit.

Eri tyyppiset laudat

Kun valitset laudan tyyppiä, määrittele itsellesi, mihin tarkoitukseen haluaisit rullalautaasi käyttää. Longboard on pitkiä matkoja ja kruisailua varten, klassinen skeitti on parhaimmillaan rampeilla ja tempuissa. Voit valita myös kruiserin, joka on ominaisuuksiltaan longboardin ja skeitin risteytys. Kruisereilla ei kuitenkaan kannata tehdä temppuja rampeilla, se on tarkoitettu pikemminkin kaduilla kruisailuun.

Dekit

Dekkiä valitessasi ota aina huomioon minkälaisesta puulevystä se on tehty. Vaahtera on kovinta ja kestää parhaiten temppuilusta aiheutuvat iskut (kanadalainen vaahtera on erityisen kestävää). Jos jalkasi on kokojen 35-40-välillä, sinulle riittää mainiosti kapeampi dekki, jonka leveys on 7.25”-7.50”. Jos kengän kokosi on 45 tai sitä isompi, kannattaa valita dekki, joka on leveydeltään vähintään 7.8”. Lisäksi haluat vielä tarkistaa, miten dekki on liimattu. Kylmäliimattu lauta on yleensä pitkäikäisempi kuin kuumaliimattu.

Lue lisää dekeistä: Opas rullalautojen dekkeihin

Trukit

Valitse trukit mieluiten tunnetulta merkiltä, siten voit luottaa saavasi laadukasta tavaraa. Trukeissa hinta vastaa laatua. Kalleimmat trukit ovat kestävimpiä, mutta myös joustavampia ja tarkalleen kalibroidut, toisin kuin aivan halvat trukkimerkit (tarkempi ja vaivattomampi ohjaus). Dekin painolla on myös merkitystä, sillä raskas dekki vaatii enemmän voimaa päästäkseen kunnolliseen ilmalentoon verrattuna kevyempiin malleihin. Grindaukseen raskaat ja kestävät dekit ovat tosin parempia kuin heppoiset versiot.

Lue lisää trukeista: Opas trukkeihin

Laakerit

Jos käytät lautaasi ensisijaisesti katusurffailuun, suosittelemme, että valitset kuulalaakerit ABEC asteikosta 3-5. Jos taas ajat paljon rampeilla ja lautasi saa osansa iskuista, sinun on parempi hankkia kuulalaakerit asteikosta ABEC 7-9.

Lue lisää laakereista: Opas rullalautojen laakereihin

Renkaat

Kun olet ostamassa renkaita lautaasi, sinun tulee ottaa huomioon kaksi seikkaa: renkaan koko ja kovuus. Suuremmat renkaat (55-65 mm) ovat nopeampia ja niitä käytetään rampeilla ja trikeissä, kun taas pienemmät renkaat (50-55 mm) sopivat paremmin katulautailuun, tuoden laudan lähemmäksi maata ja parantaen tasapainoa. Mitä kovempi rengas, sitä nopeampi ja kestävämpi se on. Kovat renkaat eivät kuitenkaan ota samanlaista pitoa alustasta kuin pehmeämpi versio. Renkaan kovuus esitetään muodossa numero ja kirjain A, eli esimerkiksi 100A. Mitä korkeampi numero, sen kovempi rengas.


Lue lisää renkaista: Opas rullalautojen renkaisiin.

Tuoteryhmät

Suositut tuotteet